Patrick Zahnd: Mindannyian tudjuk, hogy kockázatot vállalunk

Vágólapra másolva!
Patrick Zahnd Vöröskereszt-diplomataként bejárta a világ legkeményebb válságövezeteit: menekülttáborokat létesített, hadifoglyokat szabadított ki, a legszörnyűbb háborúkban próbálta védelmezni a civileket és a hadifoglyokat. Húsz évet töltött Afrikában: olyan válságövezetekben képviselte a humanitárius értékeket, mint Etiópia, Szudán, Zaire, Nicaragua, Afganisztán. Az [origo] olvasói saját élményeiről és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának akcióiról faggatták a svájci diplomatát.
Vágólapra másolva!

Üdvözlet mindenkinek! Ez az első alkalom nekem (és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának...), hogy chat-interjún veszek részt. Nagyon izgalmas, hogy itt lehetek veletek, és izgatottan várom, hogy megoszthassam veletek információinkat a humanitárius helyzetről világszerte. Remélem, hogy sok őszinte kérdés lesz ma, mindre nagyon szívesen válaszolok.

A Vöröskereszt diplomatájaként milyen tapasztalata, benyomása volt Afrikában? (hegedusm)

- Imádom Afrikát, nagyon mély benyomást gyakorolt rám az afrikaiak embersége. Itt nézünk szembe a legnagyobb humanitárius kihívásokkal - sajnos. A legalapvetőbb szükségletek itt vannak, itt van a legtöbb kegyetlen konfliktus, itt költjük el az anyagi forrásainknak több mint 50 százalékát. Afrikát vissza kell hozni a világ politikai napirendjére.

Nem féltetek a különböző betegségektől odakint? Mivel védekeztetek ezek ellen? Milyen területeket jártatok be? (OiPeti)

- Az oltások általában működnek... és hát az élet mindenhol veszélyes, de az emberi lények mindenhol érdekesek. A világ sok részén dolgoztam, még nem fáradtam bele, és többen kellünk ahhoz, hogy béke legyen és tiszteletben tartsák az emberi jogokat. Sok évet töltöttem Afrikában, már említettem Etiópiát, Szomáliát. Ezenkívül Szenegál, Mali, sok időt töltöttem Dél-Afrikában, Zaire, a későbbi Kongói Demokratikus Köztársaság, errefelé éltem és dolgoztam... Ja és elfelejtettem említeni Namíbiát.

Sokat voltam Dél-Amerikában is, én voltam felelős Közép-Amerikáért és Mexikóért. Voltam Kubában, Grenadában voltam a háború idején. Uruguay, Argentína, Nicaragua, Izraelben is dolgoztam mint a jeruzsálemi delegáció vezetője, Afganisztán... Voltam megfigyelő képviselő az ENSZ-nél New Yorkban, és elfelejtettem említeni Madagaszkárt - ott kezdtem. Soknak tűnik, de öreg ember vagyok :) Ja, Marokkóban is dolgoztam...Genfből elég sok helyre eljutottam...

Hol vannak jelen a nemzetközi Vöröskereszt munkatársai, hol vannak a legnagyobb akciók? (hegedusm)

- Afrikát már említettem, Szudán jelenleg a legnagyobb akciónk. Biztos, hogy nem lesz meglepő a többi ország említése sem: Irak, Afganisztán, Izrael megszállt területei, Kongói Demokratikus Köztársaság, Csecsenföld és Oszétia, Libéria, Etiópia, Kolumbia, Szomália, ez az első tíz. Itt vannak a legnagyobb programjaink, de természetesen sokkal több van, 79 országban vagyunk jelen összesen, ezek főleg olyan országok, ahol konfliktus és erőszak van.

Emellett van egy diplomataszervezetünk is - mint például a budapesti misszió Közép-Európában. Ez főleg arra szolgál, hogy humanitárius párbeszédet kezdjünk, hogy meghívjuk a kormányokat: támogassák az emberi jogok ügyét, és már békeidőben készüljenek fel arra, hogy háborús konfliktus esetén tiszteletben tartsák ezeket az elveket.

Mivel foglalkozik itt Budapesten? Itt milyen humanitárius problémák vannak? (civilian)

- Vannak... Kétféle probléma van: a második az, hogy Magyarország NATO-tagállam és még mindig tagja az iraki koalíciónak, Afganisztánban csapatokat állomásoztat. Nagyon fontos, hogy a magyar csapatok felkészüljenek és a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően viselkedjenek a harctéren, vagy ahogy a katonák hívják: betartsák a hadviselés szabályait. Együttműködünk ezen országok fegyveres erőivel is, hogy felvegyék a humanitárius jogokat a kiképzésbe és a gyakorlatokba.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Az első pedig az, hogy innen Budapestről 11 ország vezetőivel tartjuk a kapcsolatot, és ezeket a kormányokat felhívjuk arra - ez inkább törvényhozási kérdés -, hogy a törvényalkotásban vegyék fel a különböző nemzetközi egyezményeket, ratifikálják ezeket és fogadjanak el olyan törvényeket, amelyeket a nemzetközi egyezményeket az ország törvénykezésére fordítják le. Például a magyar bíróságoknak kompetenciája van arra, hogy háborús bűnügyekben eljárjanak, bárhol történt is a világban, bárki követte is el azt.

Ugyanakkor biztosítani kell azt is, hogy a Vöröskereszt jelét, amely mindenhol a humanitárius jog által védett személyeket objektumokat jelzi, csak a megfelelő intézmények használhatják, ezt szabályozni kell. Minden chatelő tudja, szerintem, hogy a vörös keresztet olyanok is használják, akiknek erre nincsen joguk.

Igaz az, hogy a vörös kereszt mellett lesz új embléma is, mivel Irakban a kereszt miatt is támadták önöket? (ofr)

- A válasz: igaz, lesz új embléma, de nem a fent említett okból. Egy konferenciát hívnak össze októberben, ahol a genfi konvenció mind a 193 tagja megjelenik. Egy új egyezményt fogunk elfogadni. Olyan védett emblémát teremtünk, mint a vörös kereszt, leginkább vörös kristálynak hívnám. Ez tisztán humanitárius akció, és az olvasónak igaza van abban, hogy ez valamelyest a biztonságunkat is szavatolni fogja bizonyos területeken.

Ez a Vöröskereszt-mozgalomban olyan társaságoknak is jól jön, amelyek nem akarják használni sem a vörös keresztet, sem a vörös félholdat, mint például Eritrea vagy Izrael. Amit akarunk, hogy megakadályozzuk az emblémánk jogtalan használatát, hogy egy jól ismert embléma, egy tisztelt embléma tisztán a védelemre szolgálhasson, és ne legyen se vallási, se politikai konnotációja.

Kiktől jön a támogatás a tevékenységhez? (host_goo)

- Leginkább kormányoktól, alacsonyabb szinten a Vöröskereszt-szervezetektől, és magánfelajánlásokból. A világ minden országa ratifikálta a genfi konvenciókat, és mindannyian meg vannak hívva, hogy hozzájáruljanak a költségvetéshez. 20-25 ország pedig a legnagyobb adakozók között van. Valaki többet ad, mint a többiek. Magyarország az egyik ilyen ország, rendszeresen emeli a hozzájárulását, kiemelt partnerünk.

Mi a különbség a nemzetközi Vöröskereszt és a nemzeti Vöröskeresztek között? (madziarakowska)

- A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) az alapítója a Vöröskereszt-mozgalomnak. Mandátuma van arra, hogy védje és segítse a háborúk áldozatait, fejlessze és népszerűsítse a humanitárius jogot. Ez volt az alapja az összes nemzeti Vöröskereszt társaságnak, amelyeknek háborús konfliktus esetén is működniük kell. Békében fontos szerepet játszanak katasztrófaelhárításban, gyakran szociális támogatást nyújtanak, elsősegélyt szerveznek, vért gyűjtenek, és oktatják a humanitárius elveket.