Magyar Bálint: A reformkorban is szidalmazták a reformereket

Vágólapra másolva!
Elsősorban a közelgő, most bevezetett kétszintű érettségiről faggatták olvasóink az oktatási minisztert, akitől ennek kapcsán saját egykori tapasztalatairól is érdeklődtek. Kiderült, hogy Magyar Bálint egyetemista korában fűrésztelepen és telefonközpontban is dolgozott, és izgalmasnak találja a mostani feladatát.
Vágólapra másolva!

Magyar Bálint: Szevasztok, itt vagyok, várom a kérdéseket, elnézést a késésért.

Tartanak a jövő heti érettségi eredményeitől? (huncutpzs)
- Az érettségi mindig sok izgalommal járt, különösen a résztvevők számára, remélem most sem a logisztikai, sem a tartalmi oldalon nem jelentkeznek problémák. Korábban soha nem tartottunk próbaérettségit, tehát az érettségiző diákoknak az első ilyen típusú vizsgája volt az érettségi. A most érettségiző diákok tavaly egy próbaérettségin már részt vettek.

Nem gondolja, hogy a régebben érettségizetteknek az jelent hátrányt, hogy ők már régóta nincsenek benne abban az anyagban, amiből esetleg újra kéne érettségizniük? (mrandrew)
- Mások avval érvelnek, hogy a régebben érettségizők a különböző pontszámítási mechanizmusok miatt előnyben vannak az idén érettségizőkkel szemben. Teljesen tiszta rendszert nehéz alkotni, különösen, ha egy ideig párhuzamosan futnak a régi és új eredmények. A legutóbbi kormányrendelet lehetőséget adott számomra, hogy amennyiben a korábbiakhoz képest jelentősen módosulnának a régen és újonnan érettségizők felvételi arányai, úgy a keretszámok bővítésével kompenzáljam az esetleges hátrányokat.

A próbaérettségin miért buktak meg olyan sokan? (Tapion)
- Csak magyarból buktak többen a korábbi átlagnál, és tekintetbe kell venni, hogy harmadikosként, tét nélkül és a rendelkezésre álló időnél rendszerint rövidebb idő alatt adták be a diákok a dolgozatokat. Ráadásul azért szerveztük a próbaérettségit, hogy a feladatok fejlesztői tanuljanak az esetleges hibákból.

Miért volt szükség megreformálni az érettségi rendszert? Nem vált be az eddig megszokott, régi érettségi? (Ante)
- Az eddigi érettségi valóban nem vált be, vesztett a jelentősségéből. Az új rendszer egyben felvételiként is szolgál a felsőoktatásba, másfelől összemérhetővé teszi a különböző iskolák eredményeit, ami a régi rendszerben egyáltalán nem volt így.

Te hányast kaptál érettségin? (MetHo)
- Jeles voltam. De nem nagyon számított, mert az országos történelemversenyen második helyezett lettem. Így simán felvettek angol-történelem szakra 1971-ben.

Meséljen a gimnáziumi éveiről! (reformkor1214)
- Versenylóistállóba jártam, a Fazekas Mihály Gimnázium orosz-angol tagozatára. Jó volt.

Mi az oka annak, hogy magyar írásbelin nem lehet szöveggyűjteményt használni? Pedig nagy segítség lenne! (beatnutsbaby_nincs)
- A jelenlegi kétszintű érettséginél erre azért nincs szükség, mert az elemzendő szövegeket tartalmazzák az előre nyomtatott tesztek.

Hogyan látja azt a véleményt, miszerint az idei érettséginek sikertörténetnek kell lennie a kormány érdekében? (Larten)
- Az érettségi sikere az a diákok sikere, számomra ez fontos, s nem is szeretem a körülötte kialakult kicsit túlfűtött hangulatot, hiszen már önmagában az e körüli rengeteg érzelem és indulat ronthatja a diákok teljesítményét.

Miért kell kétszintű érettségit tennie annak is, aki nem szeretne tovább tanulni? Semmi szüksége sincs rá! (aranyka87)
- Emelt szintűt nem kell letennie, de "sima" érettségit természetesen kell, ha érettségit akar.

Ön szerint a középiskolai tanárokat eléggé felkészítették az új kétszintű érettségire? Ha a válasza igen, akkor kérem, azt mondja el nekem, hogy lehet az, hogy a történelemtanárom tőlem tudta meg, hogy a töri írásbeli esszé részének első témaköre az ókor lesz (mert szerinte bármilyen korból lehetett volna)? (WeeN)
- A tanárok tavaly is és idén is 10 ezer forint/fő továbbképzési támogatást kaptak a kétszintű érettségire történő felkészülés érdekében. Ezenkívül tájékoztatók, kiadványok tömege és aktív honlapok álltak a rendelkezésükre a tájékozódásra.

Ön szerint a felsőoktatás keblére öleli az új érettségi alapján felvett diákokat? (reformkor1214)
- Az új érettségi azt célozza, hogy az egyetemek ne írhassanak elő a középiskolaitól eltérő felvételi kritériumokat. Az egyetemnek e tekintetben nincs választása, csak arról dönthet, hogy egyes szakjain emelt szintű vagy középszintű érettségit követel felvételiként.

Ha nem válik be az érettségi, akkor visszaállítják a régit? (Ibsen_)
- A hibákon természetesen javítunk, de nem kívánunk olyan rendszert visszaállítani, amely nem képes összehasonlítani a különböző iskolák teljesítményét, és külön egyetemi felvételit igényel.