Ottlik Károly: Dühítő a parlamenti mobilozás

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés protokollszakértője szerint dühítő, amikor a képviselők inkább mobiloznak, ahelyett hogy meghallgatnák a politikai ellenfelük javaslatát, majd automatikusan a "nem" gombot nyomják meg. Ottlik Károly szerint akkor fognak bennünket egyenrangú partnerként elfogadni az Európai Unióban, ha politikusaink Brüsszelben egységesen lépnek fel a magyar érdekekért, udvariasak lesznek, és ügyesen lobbiznak.
Vágólapra másolva!

Milyen sűrű az élete egy protokollszakértőnek? (rykacs)
- Ez a kormányoktól és a politikai helyzettől függ, nyáron minden valószínűség szerint uborkaszezon várható, ámbár ami az uniós választásokat illeti, a fene tudja.

Hogyan lehet segíteni azon, ha egy politikus a beszéde közben bakizik? Például a miniszterelnök úr az útelágazódás szónál. (flimo)
- Szeretném megjegyezni, hogy a protokollos sohasem politizál, na persze nekem is van személyes véleményem a politikáról és a politikusokról, de a kérdésre válaszolva teljesen elfogadhatónak tartom, ha egy politikus körbeveszi magát marketing-, PR-, kommunikációs, stylist- és egyéb tanácsadókkal, és elfogadja azt, amit ők tanácsolnak.

Protokoll szerint, ha valaki elront valamit egy beszédben, akkor menjen tovább, mintha mi sem történt volna, vagy javítsa? (flimo)
- Hiába tervezem én meg a protokoll előírásai szerint milliméterről milliméterre, másodpercről másodpercre kiszámítva a teljes programot, egészen biztos, minden teljesen másként fog történni. Óriási rutin szükséges ahhoz, és a protokollosnak a felelőssége, hogy mindig mindent úgy intézzen, mintha szabályszerű lenne. Ha a beszédben bármiféle hiba történik, akkor ez a beszéd mondójának a felelőssége. A politikusok külön beszédírókat alkalmaznak, akik előre megfogalmazzák és megírják beszédeiket. Persze vannak rutinos politikusok - gondolj csak Torgyánra, akinek nem volt szüksége beszédírókra.

Kinek kellene tanácsot adnia a parlamentben? Kinek lenne rá szüksége? (rykacs)
- Az Európai Parlament úgy működik, hogy a 25 ország felkészült politikusai ismerik a viselkedéskultúra írott és íratlan szabályait, és intelligensen tudnak érvelni, vitatkozni. Szerintem akkor fognak bennünket egyenrangú partnerként elfogadni az Európai Unióban, ha politikusaink Brüsszelben egységesen fognak fellépni a magyar érdekekért, udvariasak lesznek, és ügyesen lobbiznak.

Hány protokollos dolgozik ma a magyar parlamentben? (Mancska)
- A parlamentnek van egy protokollcsoportja, 4-5 fő foglalkozik ezzel a területtel, azonban az állami protokollt a külügyminisztérium protokoll főosztálya végzi. Mindegyik minisztériumnak van protokoll osztálya, ott általában 2-3 fő foglalkozik ezzel a területtel.

Hallott már az országos disputa mozgalomról, amiben általában középiskolás diákok megszabott keretek között kulturáltan vitatkoznak egy tételmondatról? (poklacsek)
- Igen, hallottam, napokban fog megjelenni a 7. könyvem, amelynek a címe: Parlamenti, önkormányzati protokoll és vitakultúra. Ezt a könyvet ingyen fogom ajándékba adni parlamenti képviselőknek, a kormány tagjainak, mind a 3200 polgármesternek, a kisebbségi szervezeteknek, határon innen és határon túl. Meggyőződésem, hogy a vita, a meggyőzés egy olyan diszciplína, amelynek ismerete nélkül nem vagyunk szalonképesek sem itthon, sem pedig az Európai Parlamentben. Ez persze vonatkozik a viselkedéskultúrára is.

A politikusok telefonálási szokásai miben különböznek az átlagemberétől? Mi módon lehet elérni például egy minisztert? (szeretem_az_ejjeli_smseket)
- Nagyon sok politikus sajnos a parlamentben sem kapcsolja ki mobiltelefonját. Engem az akkor szokott dühíteni, amikor fontos kérdést tesz fel az ellenzék, és ahelyett hogy meghallgatná, mit is kérdez politikai ellenfele, automatikusan nyomja a nem gombot, és közben inkább telefonál egyet. A minisztereket közvetlenül telefonon szinte lehetetlen elérni. Ha felhívod a minisztérium központi számát, és ott kéred az illetékes minisztert, minden bizonnyal kapcsolják a titkárságát. Próbálkozni lehet, sok sikert azonban nem jósolok. Azt szokták javasolni, mondandódat írd le, küldd el levélben, és a miniszter válaszolni fog az általad feltett kérdésekre. A válaszokat ilyenkor nem a miniszter fogalmazza meg - van egy stáb, amely a beérkezett levelekre adja meg a válaszokat a miniszter nevében.

Ön hogy képzelné el a protokolláris szempontból tökéletes magyar politikai életet? (coll)
- Először is: a politikus olyan kérdésekkel foglalkozzon, amely azokat segíti, akik őt abba a székbe juttatták, ahol épp most van. Legyen objektív, tárgyilagos, legyen udvarias, tudjon vitapartnere ellenfele lenni politikai ellenfelének, és abba kellene hagyni az ország kettészakítását. Nagyon sajnálom, hogy már az iskolákban is vitatéma az, hogy ki jobboldali és ki baloldali. Azok a fiatalok, akik erről vitatkoznak, sokszor nem is tudják azt, hogy mi az MSZP, az SZDSZ, a kereszténydemokrácia vagy a Fidesz értékrendje, hanem bedőlnek a médiának.

A nemzetközi diplomáciában milyen szerep jut a vezetékes és mobil kommunikációnak? (scsi)
- Az igazi nagy emberek már nem nagyon használnak mobiltelefont, mert mobiltelefonjaikat legtöbbször titkárnőjük, titkáruk, kabinetfőnökük veszi fel.