Azok az ijedt bölcsis kismamák

Vágólapra másolva!
Egyéves kor alatt nem az igazi a gyerekeknek a bölcsődében, de ha megfelelő a kommunikáció szülők és gondozók között, és az édesanyák is nyugodtak és kiegyensúlyozottak munkájukban, egyéves kor felett már nem okozhat sérülést a kicsiknek a közösségbe kerülés. Ezek az intézmények külföldön is léteznek, legfeljebb a bölcsődekezdés kora eltérő a különböző országokban - mondta el Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke.
Vágólapra másolva!

Szeretettel köszöntöm a bölcsőde iránt érdeklődő chatelőket! Tisztelettel várom a kérdéseiket!

Mondana valami több információt magáról? Ki Ön? Mit csinál? [RockBoi]
- Bölcsődei szakember vagyok hosszú évek óta, ezen túl a Magyar Bölcsődék Egyesületének, ami egy szakmai érdekvédelmi szervezet, az elnöke. Részt veszek a bölcsődei szakemberek továbbképzésében is. Nekem is 4 unokám van, nagyon szeretem a gyerekeket, a fiatal szülőket, ez a hivatásom.

Melyik életkor lehet "optimális" bölcsődekezdéshez, ha létezik ilyen? [kisvakond2002]
- Igazából amit nem tartok optimálisnak, az az egy év alatti bölcsődekezdés. Általában a bölcsődék zömébe másfél éves kor után, két éves korban jönnek a gyerekek. A bölcsődekezdésben legfontosabb a fokozatosság.

Miben különböznek a bölcsődék, vannak különféle módszerek? [hambugizi]
- Különböznek a bölcsődék abban, hogy hol helyezkednek el, nagyvárosban, lakótelepen, kertvárosi részben. Igen lényeges, hogy kerttel rendelkezzenek. A nevelési módszerek általában egységesek. Van egy gondozási-nevelési országos alapprogram, aminek alapján folyik a gyermekek nevelése. Remélhetőleg a kivitelezés mindenhol egyformán jól történik.

És milyenek a bölcsis kismamák? :-) [napranap]
- Először ijedtek, tele vannak feszültséggel, kicsit bűntudattal, aztán ha a bölcsőde jó minőségben, szeretettel nevel és a kicsi gyermek jól érzi magát, feloldódik és jól fejlődik, akkor megnyugszik, nyugodtan dolgozik és talán még van egy ideje egy kicsit magával is törődni.

Ön szerint jó az, ha egy gyermek nem az anyja mellett éri el a 3-4 éves kor? [kancso0000]
- Én azt gondolom, hogy az a jó, hogy egy család eldönti, hogy az ő szempontjukból (anyagi, munkavállalási, stb.) nekik mi a jó. És ha meghozza a döntését, és a gyermek is elhagyta minimum az egy éves kort, választ egy bölcsődét, és beíratja. Ha a beszoktatást nagyon fokozatosan, jó partneri kapcsolatban tudják, a gyerek igényeire maximálisan odafigyelve, végigcsinálni, akkor ez jó is lehet a gyermek számára. Az anya is felszabadultabb, nyugodtan dolgozik, ha szükséges, folytatja a karrierjét, kiegyensúlyozottabban tudja a családi életet is élni.

Ön jónak találja a bölcsődéket, szerintem pedig az a legjobb, ha egy gyermek az anyja mellett éri el a 3-4 éves kort. [kancso0000]
- Ha megteheti, akkor természetesen. De nem mindenki teheti meg, és lehet ezt úgy is csinálni, hogy jó legyen gyermeknek, családnak egyaránt. A jó korai közösségi élmények pozitívan befolyásolhatják a gyermek fejlődését és a jó bölcsőde nemhogy gátolja, de segíti őket fejlődésükben.

Gondolkodom azon, hogy a gyerekemet egyházi bölcsibe viszem. Tud mondani valamit ezekről az intézményekről? [kati5687]
- Nem, nem nagyon ismerem ezeket.

Igaz-e,hogy külföldön nincsenek is bölcsik? [Tantóno]
- Nem igaz. Vannak bölcsődék, én magam is jártam francia, olasz, angol bölcsődékben.

Ha megbetegszik a gyerek, bölcsődeorvoshoz vagy háziorvoshoz küldik?Ha van bölcsődés orvos, hányszor látja a gyerekeket, mi a feladata? [melegedo]
- Ma a bölcsődeorvosnak a prevenció a fő feladata, a megelőzés, ill. a gyerekek fejlődésének nyomon követése. Ha megbetegszik, a gyermek családorvosa a kompetens.

Feleségem munka mellett szeretne elvégezni egy dajka iskolát. Hova forduljon? [apuka67585]
- Nem tudom megmondani, mert a dajkák az óvodában dolgoznak.

Mit tanácsol valakinek, aki ugyan a szakmában dolgozik, de nincs megfelelő képesítése? Léteznek továbbképzések? [kati5687]
- Elsősorban azt tanácsolom, hogy próbálja megszerezni az ide vonatkozó szakképesítést, ha már olyan korban van, akkor a munkáltató dönti el, hogy felmenti-e a hosszú munkaviszonyára való tekintettel a szakképesítés megszerzése alól. Továbbképzéseken akkor tud igazából részt venni, ha megvan az alapképzettsége. De nagyon sokat tehet önmaga is, ha kellő szakirodalom olvasásával pótolja a hiányzó ismereteit.

Mi a különbség a magyar külföldi bölcsődék között, lehet, hogy érdemes lenne külföldi mintát alapul venni? [zöldeszti]
- A magyar bölcsődék szakmai színvonala elismert, nagyon gyermekcentrikus, családszerető intézmények, a különbségek talán az életkorban vannak, hogy milyen korú gyerekek vehetik igénybe. A módszereket tekintve pedig pl. az angol bölcsődékben nagyobb hangsúlyt helyeznek a direkt pedagógiára. Mi nagyon figyelembe vesszük a gyermekek fejlettségét, és a gyakorlásra elegendő időt hagyunk nekik.