Gyermekpszichológusaink a Vendégszobában

Vágólapra másolva!
Kell, hogy a szülő bizonyos korlátokat szabjon a gyerek viselkedésében. A szobatisztaságot szinte lehetetlen kikényszeríteni, a hiszti legjobb ellenszere pedig, ha eredménytelen marad. Benda Viktória és Schwanner Zita gyerekpszichológusokat többek között a gyász feldolgozásáról, evési és altatási nehézségekről is kérdezték a Vendégszoba látogatói.
Vágólapra másolva!

Üdvözöljük a kedves chatelőket, várjuk a kérdéseket!

Hogyan érjem el, hogy másfél éves lányom külön ágyban aludjon? Mert velem alszik születése óta. [Flor21]

- S. Z.: Az átszoktatáshoz csak akkor kezdj hozzá, ha biztos vagy benne, hogy mindketten felkészültetek rá. Érdemes a másfél éves kisgyerekkel is megbeszélni előre, hogy milyen változás következik. Készülj fel rá, hogy nem lesz könnyű. Eleinte nehezebb időszak következik, mert minden alkalommal meg kell nyugtatni, amikor jelzi, hogy nem jó neki az új helyzet.

- B. V.: A fokozatosságot tartanám szem előtt. Először egy matracon az ágy mellett, és később, ha ez bevált, akkor lehet távolabb, egy külön szobában, ha van neki.

Mikortól lehet a babát külön szobába tenni? [Bejcsi83]

- B. V.: Ez a szülőkön múlik, vannak, akik születésétől kezdve külön szobába teszik, és vannak, akik még 4 évesen is egy ágyban alszanak vele. A két véglet között bármi lehet.

- S. Z.: A lényeg, hogy nem szabad magára hagyni, amikor szüksége van a szüleire.

3 éves lesz a fiam, 2 hónap múlva oviba kéne mennie, és nem tudom bilire ültetni, csak ha kedve van, éjszaka is bepisil. [kata&pepsi]

- B. V.: Az éjszakai bepisilés az rendben van, nem probléma. Minél gyakrabban sikerül a bilibe pisilnie, annál inkább meg fogja szeretni.
Ne adja fel, finoman mindig kérdezgesse, hogy akar-e a bilire ülni, ill. kösse feltételhez. Pl. rajzolunk valamit, csak előbb gyorsan pisiljünk! Vagy: elmegyünk a játszótérre, de gyere üljünk rá a bilire, hogy ne kelljen út közben pisilni.

- S. Z.: ez olyan fajta kérdés, amiben egyre nagyobb a nyomás, és ettől egyre nehezebb a megoldás. Minél kevésbé izgultok emiatt, és szabadságot adtok a kicsinek, annál hamarabb szobatiszta lesz.

Hány hónapos kortól célszerű a bilire szoktatni a gyereket? [Holdfény25]

- B. V.: Erre van egy jó mondás, hogy ha 2 éves korban kezdik a szobatisztaságra szoktatást, akkor 3 éves korban szobatiszta lesz,
ha 3 éves korban kezdik, akkor is 3 éves korára lesz szobatiszta. 3 éves kor előtt csak finom lehet felvetni, oda lehet készíteni a bilit.

Enyém már 3 éves elmúlt, és még mindig baj van a nagy dologgal /WC/, nem akar a WC-re ülni. [Karolína9]

- S. Z.: Sok kisgyerek fél a WC-től, legtöbbjük a csőrendszertől fél, vagy a mélységtől, ilyenkor érdemes esetleg egy ideig még bilit használni, szűkítőt, amelytől biztos lehet benne, hogy nem pottyanhat bele. Ha a pelusban biztonságosabb neki, akkor azt is rá lehet adni. 4 éves korig ez még teljesen rendben van, ha a kakilás nem a bilibe vagy a WC-be történik.

Mitől alakul ki, hogy a gyerek minden nap zokog óvodába menés előtt és ott sem mer senkihez szólni? [Nanika11]

- S. Z.: Az óvodás kisgyerekek nem tudják még elmesélni, hogy mi történik velük, és mi bántja őket az oviban, de lehet játszani velük olyasmit, amitől ki lehet deríteni, pl. bábozni. Ha járnak játszótérre, játszóházba, ott meg is lehet figyelni, hogy hogyan boldogul más gyerekekkel, és esetleg ott lehet neki segíteni. Mintát adni.

Kisfiam 3 éves, autista-gyanúsnak mondta egy pszichológus,amiért pici kora óta úgy alszik, hogy takarót húz a fejére és addig rázza a kis fejét, amíg el nem alszik.

- S. Z.: Az autizmusnak elég markáns jelei vannak. Hogyha a kisfiad teremt és tart szemkontaktust, amikor mutatsz neki valamit, és arra odafigyel, ill. ő mutat valamit, és elvárja, hogy te odanézz, és vannak érzelemkifejező megnyilvánulásai, akkor nem valószínű, hogy autista. Sok gyerek alszik el fejrázással, fej ütögetéssel.

Mit lehet tenni egy fiatal kamasszal, aki fél szerepelni a társai előtt? [szerelemno1]

- B. V.: Ez egy jellegzetes kamasz probléma. Talán kisebb társaságban, ahol biztonságban érzi magát, ott lehet ezt "gyakorolni", és hogyha kedvezőek lesznek a tapasztalatai, akkor bátrabb lesz. Egyébként ez sokat változhat, nem biztos, hogy aki kamasz korában félénk, az később is az lesz.
- S. Z.: Hogyha félénk marad, akkor sincs baj, az sem ér kevesebbet, aki befelé forduló.