Vágólapra másolva!
A madárinfluenza: járvány vagy hisztéria?
Vágólapra másolva!

Az influenzák (az influenza di freddo - "a hideg befolyása" elnevezés a betegségnek a meghűléssel való gyakori kapcsolatára utal) lázzal, levertséggel és légzőszervi tünetekkel járó, gyorsan terjedő, heveny fertőző betegségek, amelyek az emberben és az állatokban egyaránt előfordulnak az egész világon. A madárinfluenza Délkelet-Ázsia országaiban kiterjedt járványokat okoz a házi és a vadon élő madárállományokban, de megbetegedtek a beteg madarakkal közvetlen kapcsolatba kerülő emberek is. Emberről emberre terjedő madárinfluenza-vírustörzsek egyelőre még nem alakultak ki, de fennáll ennek az esélye az influenzavírusok nagyfokú változékonysága miatt.

I. Az influenzavírusok tulajdonságai
Az influenzavírusok három (A, B és C) típusba sorolhatók. Legszélesebb körben az A típusú influenzavírusok fordulnak elő, ez a típus megbetegítheti az embert és az állatokat egyaránt, míg a C és B típusok csak az emberben okoznak betegséget, az állatokban nem.

II. Az influenzavírusok genetikai sajátságai
Az influenzavírusok genetikailag labilis, változékony vírusok. A nagyfokú változékonyság egyik oka a vírus-RNS megkettőződése során, másolási hibák eredményeként bekövetkező mutációk, a másik pedig a vírus-RNS szegmentáltságának a következménye.

III. A madárinfluenza

  1. Előfordulás
  2. Klinikai tünetek
  3. A madárinfluenza kórjelzése
  4. Védekezés, megelőzés

IV. Madárinfluenza az emberben
A madárinfluenza nagy kórokozó képességű H5N1-es változata Délkelet-Ázsia országaiban és Törökországban is átjutott emberbe. A WHO adatai szerint 2003-tól 2006 februárjáig 170 ember betegedett meg H5N1 okozta influenzában, akik közül 92-en meghaltak.

V. Az ember szezonális influenzája
Az ember szezonális influenzája az egész világon előfordul késő őszi-téli járványok formájában. Ennek az influenzának nincs köze a madarakhoz. A megelőzés érdekében a rizikócsoportokba tartozókat be lehet oltani elölt vírust tartalmazó oltóanyaggal. Ez a vakcina nem vált ki védettséget a madárinfluenzával szemben.


Tovább