Nem tudhatjuk meg, csaltak-e a nevünkkel

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint túl nagy munka lenne átnézni az ajánlóíveket.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint nem lehet rákérdezni a választási irodáknál, hogy melyik párt élt vissza az ajánlóíveken a nevünkkel, mert az ilyen kérések teljesítése túl nagy munka lenne – válaszolta az Index kérdésére a NAIH. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerint a választási eljárás fő célja az, hogy a választás maga le legyen bonyolítva, így ennek tükrében kell vizsgálni a többi szabályt. Mivel az ajánlóívek papíron vannak meg, ezeket egyenként átnézni túl nagy munka lenne, ami a választás megtarthatóságát veszélyeztetné.

Az aláírásuk hamisítására a NAIH szerint a választópolgárok csak addig kérdezhettek volna rá, amíg a jelöltek nyilvántartásba vételét meg lehetett támadni a bíróság előtt. Ez csak egy néhány napos határidő, ami már eltelt, a jelölteket a választási irodák már véglegesen nyilvántartásba vették.

Három jogvédő szervezet – az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért – közös felhívást tett közzé, arra buzdítva mindenkit, hogy kérdezzen rá a helyi választási irodánál, hogy az ő neve és aláírása hány jelölt ajánlóíven szerepel.