Itt a kulcs az Orbán-offenzíva rejtélyéhez

orbán viktor vidéki utak választás 2014
Kőszárhegy
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor nem tart fórumokat, nem mond gyújtó hangú beszédeket, és kimarad a pártok közötti ütközetekből is. De ettől még valójában nagyon is keményen kampányol. Bemutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

Szokatlan környezetben tűnt fel kedd délelőtt Orbán Viktor. Nyolc méter magasan egymásra rakott pelenkák mellett vonult el, miközben sejtelmes hangzású zene szólt a háttérben. Két legfontosabb segítője, Lázár János miniszterelnökségi államtitkár és Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár kísérte.

Orbán azért jelent meg pelenkák között, mert a háztartási és tisztálkodási termékeket – köztük pelenkákat – gyártó Procter & Gamble gyöngyösi gyártelepére érkezett. Bár a rendezvény hivatalos célja az volt, hogy a miniszterelnök átadja az új üzemet, ez a szereplés is nyilvánvalóan része volt a választási kampánynak.

Oda megy, ahol segíteni kell

A miniszterelnök ugyan már hónapok óta jár különböző avatásokra és átadásokra, az elmúlt másfél hónapban ezek száma látványosan megszaporodott. Az Origo számításai szerint Orbánnak a kampány hivatalos kezdete, február 15-e előtt mindössze három ilyen szereplése volt az idén, azóta viszont már tíz.

Ezen a térképen megnézheti, hol vett részt avatási és átadási ünnepségeken Orbán Viktor tavaly június óta. A térképet Murányi János és Pethő András készítette.

A Fidesz kampányát ismerő források szerint a miniszterelnök szereplései tudatos tervezésen alapulnak. A 106 egyéni választókerület egyharmadáról gondolja azt a kormánypárt, hogy ott legyőzheti őket az ellenzék, és Orbán ezekben a hetekben többek között ezeket a helyeket keresi fel. A Fidesz mérései szerint Orbán Viktor népszerűsége nagyobb, mint a párté, így bíznak abban, hogy a kormányfő jelenléte néhány százalékot dobhat a nehéz körzetben induló fideszes jelöltek támogatottságán.

A miniszterelnök ezenkívül azokat a választókerületeket is felkeresi, ahol a Fidesz új, még alacsony ismertségű jelöltet állított. Forrásunk példaként hozta fel, hogy Orbán hétfőn Siófokra látogatott, ahol az országosan ismeretlen Witzmann Mihály indul egyéniben. „Neki segíteni kell” – fogalmazott a kampánystratégiát ismerő forrás.

Időkapszula és népszerűséglöket

Orbán február végén például a hivatalosan meghirdetett program szerint azért ment el Ózdra, hogy elhelyezzen egy időkapszulát a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) épülő fiókintézményének helyén. A látogatást ugyanakkor felhasználta arra is, hogy segítse a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Riz Gábor kampányát. Riz 2010-ben lett képviselő, előtte a térség erős szocialista hátországnak számított, és most már az egyre népszerűbb Jobbikkal is számolni kell.

Orbán Viktor Ózdon Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Riz Gábor végigkísérte ózdi kirándulásán Orbánt, aki az időkapszula elhelyezésekor mondott beszédében még kérte is az ózdiakat: áprilisban szavazzanak újra bizalmat a képviselőnek. Orbán az ózdi televíziónak is adott interjút, itt főleg arról beszélt, hogyan segítene pártja a városon.

A miniszterelnök vidéki útjainak többsége az ózdihoz hasonló. Orbán többnyire billegő körzetekbe látogat, a rendezvényeken pedig szinte minden esetben ott van az is, akit a Fidesz indít a választáson. Ez még akkor is így van, ha jelenleg még nem az a politikus képviseli az adott térséget.

Valahogy mindig ott van a jelölt

Február 20-án a Komáromot és Almásfüzitőt védő gát alapkövének lerakásakor például annak ellenére volt ott Komáromban a fideszes kerületi jelölt, Czunyiné Bertalan Judit, hogy ő jelenleg nem Komárom, hanem a kisbéri választókerület képviselője. Ezt a két körzetet a mostani választásra összevonták, úgyhogy győzelem esetén Czunyiné Komáromot is képviselni fogja. Igaz ugyanakkor, hogy ő egyben a megyei kormánymegbízott is, így ilyen minőségében kísérhette Orbánt az alapkőletételre.

Hasonlóan oldották meg a szegedi lézerközpont alapkőletételénél is. A város mindkét fideszes képviselője jelen volt: Bohács Zsolt mint képviselő, B. Nagy László pedig mint a központ építését felügyelő kormánybiztos.

Orbán a pelenkával Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A vidéki látogatások közös pontja az is, hogy Orbán kiemelten kezeli a helyi médiát. Többször adott hosszabb interjúkat a városi tévéknek vagy a megyei lapoknak. Ezekben a miniszterelnök általában nem mulasztja el megemlíteni, hogy a kormány mekkora adósságot vállalt át az adott településtől, de a kampánnyal kapcsolatos várakozásairól is szívesen mesél. Szekszárdon például ezt mondta a helyi lapnak: "Már vesztettem el választást úgy, hogy mindenki azt gondolta: mi fogjuk megnyerni. Az óvatos duhajok közé tartozom: aki egyszer a száját forró tejjel megégette, az a hideg vizet is fújva issza. Most az a dolgunk, hogy keressünk fel minél több embert, és őszintén, komolyan beszéljünk az ország helyzetéről és jövőjéről."

Van, ahová egyébként is menne

Vannak ugyanakkor olyan rendezvények, amelyeken valószínűleg akkor is részt vett volna a miniszterelnök, ha nem folyna választási kampány. Ilyen például a Huawei biatorbágyi gyárának vagy a felcsúti faluháznak az átadása, ahol nincs is nyoma annak, hogy kerületi fideszes jelöltek elkísérték volna a miniszterelnököt.

Más szerepléseknél kevésbé magától értetődő a miniszterelnök jelenléte. Március elején Orbán egy Fejér megyei egyéni vállalkozó, Simon István üzemének avatására látogatott el. Simon az Origónak elmondta, hogy ő maga hívta meg a miniszterelnököt a Miniszterelnökségre küldött levelében. Kedvező választ kapott, és 2-3 hónapos egyeztetés után Orbán átadta a kőszárhegyi üzemet. „Persze időpontok tekintetében inkább hozzá kellett alkalmazkodni” – mondta Simon, aki szerint Orbán azért döntött üzeme felkeresése mellett, mert ő is fontosnak tartja a magyar vállalkozások fejlesztését.

Orbán ritkán elmegy erős fideszes körzetekbe is, de ezeken a látogatásokon is a helyi jelölteket igyekszik segíteni. Vásárosnaményban például a korábbi választási eredmények fényében nincs sok félnivalója a Fidesznek, az ottani jelöltet, Tilki Attilát azonban tavaly ittas vezetésért megbírságolták. Így talán neki is jól jöhet, hogy a miniszterelnökkel együtt avathatta fel a rendőrség kelet-magyarországi adatfeldolgozó központját, ahol az ellene kiszabott bírsághoz hasonló büntetéseket is kezelni fogják majd.

A cikk elkészítésében közreműködött Fabók Bálint.