Kamatot emelt a lengyel jegybank

Vágólapra másolva!
A Lengyel Nemzeti Bank a szerdai kamatdöntésével negyed százalékponttal 6,00 százalékra emelte alapkamatát.
Vágólapra másolva!

A döntés megfelelt az elemzők várakozásának, amit korábban a bank vezetőinek nyilatkozatai is erősítettek, úgyhogy a döntésnek nem volt azonnali következménye a piacokon.

Lengyelország hazai összterméke az első negyedévben 6,1 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél. Az ütem meghaladta mind a kormányzati előrejelzéseket, mind az elemzők 5,8 százalékos várakozását.

Tavaly az utolsó negyedévben 6,4 százalékkal, egész évben átlagosan 6,6 százalékkal nőtt a lengyel GDP az egy évvel korábbihoz képest.

Csökkenő munkanélküliség

Lengyelországban tovább csökken a munkanélküliség, a kiskereskedelmi forgalom rendkívüli módon nő a korábbi, igen alacsony szintekről, a központi bank előzőleg utoljára március végén emelte alapkamatát újabb negyed százalékponttal, 5,75 százalékra. Idén addig háromszor - a most szerdaival együtt már négyszer -, tavaly is négyszer szigorított a Lengyel Nemzeti Bank negyed-negyed százalékponttal.

A lengyel gazdaság növekedési kilátásai nem egyértelműen jók a külső környezet romlása miatt, de a piacon lehetségesnek tartanak még további szigorításokat. Az infláció áprilisban kissé lassulni látszott: 4,0 százalékos volt, előtte márciusban tizenkét hónapra számolva 4,1 százalékos volt a februári 4,2 százalék után, amely hároméves csúcs volt. Legutóbb májusban azonban új csúcsra, 4,4 százalékosra ugrott a tizenkét havi infláció. A lengyel központi banknak 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel, és a legújabb GDP-adat belső összetevői inflációs szempontból tovább romló összképet mutattak.

Alacsony kamat, magas fogyasztás, nagy beruházási kedv

A Lengyel Nemzeti Bank tavaly, 2007. április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után, megkezdte a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló, nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással magyarázva intézkedéseit.

Az új adatok szerint az első negyedévben a lakossági fogyasztás éves növekedési üteme 5,6 százalékra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 3,6 százalékról. A lakossági fogyasztás tavaly egész évben átlagosan 5,0 százalékkal nőtt változatlan áron, a 2006-os, 4,9 százalékos éves átlagról kissé tovább gyorsulva. 2005-ben 2,0 százalékkal bővült a lakossági fogyasztás.

Márciusban, 3144,41 zlotyival (230 576 forint), a bruttó átlagbér a vállalkozási szektorban 10,2 százalékkal, előtte februárban még 12,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. Áprilisban megint gyorsabb, 12,6 százalékos, májusban 10,5 százalékos éves béremelkedés következett. Tavaly átlagosan 9,2 százalékkal volt magasabb az átlagbér - 2,5 százalékos évi átlagos infláció mellett -, mint 2006-ban. 2006-ban az évi átlag még csak 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit, 1,0 százalékos évi átlagos infláció közben. Ugyanakkor tavaly a foglalkoztatottak száma 5 százalék körüli mértékben nőtt 2006-hoz képest.

A beruházások növekedése is gyorsult az első negyedévben, 15,7 százalékra éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedévi, felülvizsgált 15,2 százalékról. Tavaly a beruházások értéke, változatlan áron, 17,6 százalékkal volt több a 2006-osnál. 2006-ban egész évben 15,6 százalékos, 2005-ben 6,5 százalékos átlagos többletet mértek.

Várakozáson felüli GDP növekedés

A lengyel hazai össztermék egészében tavaly 6,6 százalékkal nőtt a legújabb felülvizsgálatok szerint, tíz éven belül a leggyorsabban, meghaladva a körülbelül 6 százalékos GDP-növekedésre szólt, előzetes kormánybecslést. 2006-ban átlagosan 6,2 százalékkal bővült a lengyel gazdaság, kilenc éven belül a leggyorsabban, a 2005-ös, 3,6 százalékos ütem után.

A gazdasági növekedés várható lassulása ellenére a Lengyel Nemzeti Bankban továbbra is túl erősnek tartják a számokat, mert a nagy beruházási ütem nyomán a foglalkoztatás, a nyugat-európai konkurencia miatt a bérszínvonal - és vele a lakossági fogyasztás - egyenetlenül bár, de a termelékenység növekedését meghaladva nő, és ez, együtt az energiaárak okozta külső hatással, erősíti az inflációs nyomást, függetlenül attól, hogy a lengyel pénzügyminisztériumban szinte biztosra veszik: a GDP-növekedés az idén legföljebb 5,7 százalékos vagy akár annál kisebb ütemű lesz. Az Európai Bizottság 5,3 százalékos gazdasági növekedést jósol idénre Lengyelországnak.