Van még tartalék az élelmiszerárakban

Vágólapra másolva!
A árutőzsdék példátlan drágulását elsősorban az okozta, hogy körülbelül 3 milliárd ázsiai eddig egészen egyszerűen "nem volt pályán". Most már az alakuló kínai és indiai középosztály is nyugati életszínvonalat akar, de Oroszországról és Brazíliáról sem szabad megfeledkezni. Miközben ezen országok fejlődése garantálja a kőolaj, a színesfémek és az élelmiszerek iránti bővülő keresletet, az USA gazdasági bajai óvatosságra intenek.
Vágólapra másolva!

A legtöbb árutőzsdei termék ára összefügg az olaj jegyzésével, vagyis az energiahordozó általában húzza maga után az egész piacot, de az egyes termékek árát nagyban meghatározzák az alapvető körülmények is. Most úgy tűnik, hogy a kőolaj drágulása megállt a 135 dolláros hordónkénti árnál, de változatos okok miatt az árupiacok egyike-másika érdemes lehet a befektetői figyelemre - mondta az [origo]-nak Heitner Tamás, a Solar Capital munkatársa.

Az olajjal kapcsolatban számos jóslat látott napvilágot az utóbbi időben, míg többen már 200 dolláros olajról beszélnek, mások úgy vélik, hogy most már akár lefelé ható korrekció is jöhet az árakban. Az árgörbe valóban azt mutatja, hogy a 135 dollár egyfajta határt jelenthet, és az is utalhat erre, hogy az olaj árával általában szorosan együtt mozgó arany március óta eső trendben van. Az elemző szerint 800-900 dollár között állhat be a nemesfém ára, igaz, a Solar Capitalnál a második félévben már az euróval szemben erősödő dollárra számítanak.

A valahová 1,5 közelébe várt euró/dollár árfolyam némi megnyugvást adna az olajpiacnak is, de a zöldhasú erejét elsősorban az amerikai gazdaságról érkező hírek fogják meghatározni - itt pedig egyelőre sok a kérdőjel. Gyenge dollár sem nem zárható ki, ez pedig természetesen lökést adhat a befektetői menedéknek tekintett áruk, elsősorban a színesfémek árának. Korábban egyébként az arany árát is 1200 dollár közelébe várták 2008-ban, idei csúcsa eleddig 1030 dollár volt unciánként, de jelenleg a 900 dollárt sem éri el.

Kávé és narancslé

Az olajpiac tendenciái az élelmiszerekre is hatással vannak, de természetesen az időjárás is erősen beleszól az árak alakulásába. Így például várható, hogy az ausztráliai búzatermést sújtó szárazság árfelhajtó hatással lesz az egész piacra, és a brazil kávé is sérülékeny állapotban van még ("időjárási piac").

Ezen kívül a narancslére is ideje másképp gondolni, mint csupán üdítőként, a decemberi csúcs óta ugyanis olyannyira eső trendben van, hogy most már van potenciál az emelkedésre is - mondja az elemző. A narancslé további drágulását okozhatja a hurrikán-szezon is, attól függően, hogy az Egyesült Államok déli területei mennyire lesznek érintve a viharoktól. Bár nagy általánosságban idén egyelőre kedvezően alakulnak a meteorológiai körülmények, nagy áresésre hosszabb távon mégsem lehet számítani, ugyanis az állandó keresletbővülés alátámasztja az árakat.

Üzemanyag vagy élelem?

A búza, kukorica, rizs és szója ára mind rekord magasságba kúszott idén, olyannyira, hogy a Világbank több tucat országában szociális feszültségekre számít az étel- és üzemanyagköltségek emelkedése miatt - több helyen már voltak is lázadások. Az élelmiszerárak globális emelkedését az okozza, hogy a mezőgazdasági termékek stratégiai fontosságra tettek szert a világpiacon. Az élelmezési cél mellett az energetikai felhasználás is egyre nagyobb részt hasít ki a termésből, a bioüzemanyagokat övező szaporodó viták ellenére is.

Erre hivatkozva az OECD 25 százalékkal megemelte az évtizedes távlatban várható gabona- és kukoricaárakra vonatkozó tavalyi becslését. A változó étrend, a városiasodás, a gazdasági növekedés és a népesség növekedése hajtja a drágulást a szervezet szerint, de a közvetlen okok között érdekes módon az üzemanyag célú felhasználás erősebben hat, mint az élelmezési és takarmányozási felhasználás bővülése. Persze, itt is az olaj drágulása áll a háttérben, ami elsősorban a kukorica és a cukor jegyzését befolyásolta - a 135 dolláros csúcsár elérése tehát ezeknél is némi korrekciót idézett elő az utóbbi hónapokban.

Az OECD és az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO szerint a marha- és sertéshús mintegy 20 százalékkal lesz drágább a következő évtizedben, mint a mögöttünk állóban. A gabona, a kukorica és a tejpor átlagos árát 40-60 százalékkal várják magasabbra, mint a jelenlegi időszakban, míg a zöldségolaj akár 80 százalékot is meghaladó mértékben drágulhat - igaz, mindez nem holnapra várható. Ennél szélsőségesebb forgatókönyv is elképzelhető, amennyiben a túlnépesedéssel párhuzamos klímaváltozás hatásai a korábban gondoltnál drasztikusabban jelentkeznének (például csapadékhiány, elsivatagosodás).

Harc a forrásokért

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Hogy a színesfémek hosszabb távon jó befektetést jelenthetnek, azt bizonyítja a bányiparban az utóbbi időben tapasztalható aktivitás. A vállalatok közötti egyesülési és felvásárlási lázat elsősorban a kínai és indiai nyersanyagéhség fűti, az iparosodott országok sorra értékesítik dollármilliárdokért vezető bányacégeiket a feltörekvő vállalatoknak. A hihetetlen tőkével rendelkező ázsiai cégek természetesen Afrikát sem tévesztik szem elől, a fekete kontinensen is fáradhatatlanul keresik a megszerezhető nyersanyaglelőhelyeket. Ez a helyzet az alumínium, a réz és az acél esetében is.

Egyesek újabb árrekordokat várnak a fémtőzsdéken - nem is annyira a kínálati szűkösség, mint inkább a befektetési alapok spekulációs célú vásárlásai miatt. Így például a platina 50 százalékos drágulására számítanak idén a Reuters által megkérdezett elemzők, amit kitermelési problémák és a növekvő kereslet generál. Jól szemlélteti a nyersanyag- és energiaéhségben égő világ inflációs problémáját, hogy a platina kitermelését a villamosenergia-források szűkössége is gátolta.

A globális gazdaság idei lassulása miatt átmeneti korrekció jöhet ugyan az árakban - ahogyan ez már tapasztalható is, de középtávon már ismét emelkedés várható. A mindig mértékadó olajárak például akár 100 dollár alá is eshetnek, ha a világ legnagyobb fogyasztójában, az USA-ban drasztikusan csökken a kereslet, de ebben az esetben is hamarosan gond nélkül elérhetik a 150 dolláros árszintet. Idén márciusban ugyan az elmúlt fél évszázad legnagyobb árutőzsdei esését tapasztalhatták a befektetők, de az emelkedő trend erejét érzékelteti, hogy az árak ezek után is korábban nem tapasztalt magasságban maradtak.