Nyugtalanítja az infláció a kínai vezetést

Vágólapra másolva!
Kínában az áremelések üteme 11 év óta nem volt olyan gyors, mint áprilisban - jelentette hétfőn az Új-Kína hírügynökség. Ez pedig nyomást gyakorolhat a pekingi vezetésre, hogy féket vessen az áremelkedéseknek és ezzel elejét vegye a nyári olimpiai játékokat megelőző esetleges nyugtalanságoknak.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az élelmiszerek drágulása miatt ért el 8,5 százalékot áprilisban az infláció a megelőző év azonos hónapjához képest. Márciusban 8,3 százalékos volt az infláció, februárban 8,7 százalékos, 12 év óta a leggyorsabb ütemű. Az élelmiszerek 22,1 százalékkal drágultak, ezen belül a húsféleségek áremelkedése 47,9, a disznóhúsé 68,3, az étkezési olajé pedig 46,6 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

A szakértők kételkednek abban, hogy teljesíthető a kormány által márciusban meghirdetett cél, az éves infláció 4,8 százalék alá történő leszorítása. Az infláció ugyanis áttevődhet a gazdaság egészére. Áprilisban a termelői árak meglepetésszerűen 8,1 százalékkal drágultak és a költségemelkedés - főként az energia- és a nyersanyagféleségektől kiindulva - fél éven belül áttevődik majd a késztermékekre.

Növekvő mérlegtöbblet az EU-val szemben

Kína külkereskedelmi többlete 1 százalékkal mérséklődött áprilisban a világ egészével szemben, de az aránytalanság az Európai Unió tagországaival folytatott kereskedelemben fokozódott - derül ki a pekingi kormány által hétfőn közzétett adatokból. A kínai termékek iránti mérséklődő globális kereslettel indokolható, hogy a mérlegtöbblet 1 százalékkal 16,8 milliárd dollárra (10,8 milliárd eurót) csökkent. Az Európával szemben kínai többlet viszont 34,8 százalékkal, 12 milliárd dollárra nőtt ( 7,8 milliárd euró), míg az Egyesült Államokkal szemben sokkal kisebb volt a kínai aktívum felhalmozódásának üteme, ez utóbbi 4 százalékos emelkedéssel 13 milliárd dollárt (8,4 milliárd euró) ért el.

Az Európai Unió országaival szemben növekvő kínai kereskedelmi többlet arra késztette Brüsszelt, hogy csatlakozzék az amerikai törekvésekhez. Washington igyekszik elérni, hogy Kína lazítson az árfolyam ellenőrzésén és enyhítse az importakadályokat. Az Európával szembeni kínai aktívum növekedését részben az eurónak a jüannal szembeni drágulása idézte elő. A dollár árfolyama ugyanakkor esett a kínai valutához képest, drágítva ezzel a kínai gyártmányok amerikai kivitelét.