Kétszáz dolláros olajjal ijesztget az OPEC

Vágólapra másolva!
Az olajtermelő országokat összefogó OPEC elnöke szerint a nyersolaj ára hordónként akár a 200 dolláros szintet is elérheti, ami ellen maga az olajkartell sem tehet sokat. Az amerikaiknál kezd elszakadni a cérna.
Vágólapra másolva!

Chakib Khelil szavait, aki egyben Algéria energiaminisztere is, egy algíri állami újságnak adott interjú nyomán idézte a Financial Times. Megnyilatkozása alapján valószínűsíthető, hogy Algéria is azt az álláspontot képviseli, miszerint az OPEC-nek nem lenne szabad meghajolnia a kitermelés növelését célzó követelések előtt.

Khelil szerint azonban a csúcsárak kialakulásában az USA-dollár gyengesége és a globális politikai bizonytalanság játssza a fő szerepet, nem pedig a kínálat szűkössége. Szavai szerint, "ha az amerikai dollár árfolyama 1 százalékkal gyengül, akkor a nyersolaj ára rögvest 4 dollárral emelkedik, és vice versa".

Az Amerikai Egyesült Államok politikai köreiben ezzel szemben általános a vélekedés, hogy a drágulásban az OPEC, azon belül is főleg a kitermelését jelentősen visszafogó Szaúd-Arábia komoly szerepet játszott. Több egyesült államokbeli demokrata szenátor azzal fenyegetta meg az OPEC-et, hogy további ellenkezése esetén megvonják 13 tagjától a védelmi célú hozzájárulást.