Gigászi vízerőmű épül Afrikában

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb és legerősebb, Afrikában felépülő vízerőművéről egyeztetnek Londonban. A találkozón a finanszírozó pénzintézetek képviselői és afrikai politikusok a mintegy 80 milliárd dolláros projekt megvalósíthatóságáról tárgyalnak. A vízlépcső 2020 környékén kezdhetné termelni az áramot.
Vágólapra másolva!

A Kongói Demokratikus Köztársaságban épülő 205 méter magas gátrendszer 12-szer annyi villamos energiát fog termelni, mint a szintén óriási kínai Három Völgy nevű erőmű - írja a BBC. A terv nem új, már az 1980-as években is volt róla szó, de akkor a politikai környezet kedvezőtlen megváltozása miatt félretették.

Egyesek kételkednek abban, hogy mindez érdemben segítene a legszegényebb, villamos energiát is nélkülöző afrikai népességet. A londoni tanácskozás házigazdája, a Globális Energiatanács (WEC) szerint azonban a Grand Inga projekt megvalósulása igenis segítene a becslések szerint mintegy félmilliárd, áramhoz nem jutó afrikainak. A WEC-nek egyébként egyértelmű célkitűzése, hogy a világban minél szélesebb rétegekhez juttassa el a villamos energiát, amelyet a szegénység elleni küzdelem egyik eszközének is tekintenek.

A terv szerint a nem mindennapi építkezés feltételeit 2014-re tudnák előteremteni, vagyis ekkor indulhatna maga az érdemi munka. A műtárgyak a Kongó-folyón épülnek majd föl, és a terv szerint 2020-2025-körül kezdhetik a villamos energia termelését. A hatalmas mennyiségű áramból exportra is jócskán jutna. A szállítást új, a gáthoz illően döbbenetes méretű vezetékrendszerrel oldanák meg Egyiptom, Nigéria és Dél-Afrika irányában.