Dollármilliárdokat fektet Mexikó a vízbe

Vágólapra másolva!
Óriási vizes projektbe fog Mexikó annak érdekében, hogy a közép-amerikai állam lakosságának legalább 95 százaléka tiszta ivóvízhez juthasson négy év múlva. A kormány 21 milliárd dollárt fektet az ellátási hálózat bővítésébe, a csatornázás és a vízkezelés fejlesztésébe.
Vágólapra másolva!

Az egyik fő kihívás Mexikóváros helyzetének javítása, mivel az ott élő 20 millió ember közül sokan szenvednek vízhiánytól és áradásoktól, főleg épp azokon a területeken, ahol szegényes a csatornázottság, vagy nincs is szennyvízkezelés. A most bejelentett terv részeként újabb 10 millió emberhez juttatnák el a vezetékes ivóvizet, újabb 6,5 millió lakost csatlakoztatnának a csatornahálózathoz, a kezelt szennyvíz arányát a mai 38-ról 60 százalékra emelnék és korszerűsítenék az öntözőrendszert.

"Egyensúlytalanság van a víz elérhetősége, a népesség növekedése és a gazdaság fejlődése között" - idézte Felipe Calderon elnököt a BBC. Mexikó népessége az elmúlt 55 év alatt négyszeresére, napjainkra 106 millió főre duzzadt. A lakosság nagy része városi területeken telepedett meg, ahol a vízellátás jóval drágább. Másrészt a népesség növekedése a környezet nagyobb károsításával is járt.