Ötven éve nem zuhant ekkorát az árupiac

Vágólapra másolva!
Miután az utóbbi időben szinte napról napra döntött csúcsokat az olaj és az arany ára, csütörtökön fél évszázada nem látott esést produkált az árfolyamuk. Az árupiacokat afféle menedéknek tartó befektetők heves eladásba kezdtek a rekordárak kialakulása után, ez vezetett az olaj, az arany és más nagyobb árupiaci cikkek árfolyameséséhez.
Vágólapra másolva!

Az olaj és a legtöbb árupiaci termék ára mintegy 7 százalékkal csökkent az elmúlt néhány napban, de voltak nagyobb vesztesek is, a búza ára például 15 százalékot csökkent.

Mindez véget vetett annak a hónapok óta tartó masszív áremelkedésnek, ami a spekulatív tőke árupiacokba áramlásával járt együtt. A piacok nagypénteken zárva vannak, de négy nap is elég volt ahhoz, hogy a chicagói árupiaci index 8,3 százalékot veszítve értékéből a legnagyobb csökkenést produkálja 1956-os indulása óta - írja a New York Times.

A dollár gyengélkedése és az amerikai recessziós félelmek miatt eddig gyakorlatilag minden spekulatív tőke olajba, aranyba, gabonába, kávéba, kakaóba és cukorba áramlott, ez pedig rekord - sokak szerint irreális - árakat hozott az árupiacokon. Ha a mostani csökkenő tendencia folytatódik, az kisebb inflációt és szolidabb költségeket hozna a gazdaság szereplőinek.

Az árupiaci eladási hullám elindulásában nagy szerepe lehetett az amerikai központi bank (Fed) legutóbbi, 0,75 százalékos kamatcsökkentésének. A globális piacokon csaknem az összes árupiaci cikket dollárban áraznak; ha a dollár esik, akkor az árupiaci árfolyamok emelkednek, és viszont. Mivel a kamatcsökkentés kisebb volt, mint ahogyan azt várták, a dollár erősödni kezdett. Az árupiacok befektetői szinte azonnal eladásokba kezdtek, mivel már beárazták az 1 százalékos kamatcsökkentést is.

Az arany ára az 1030 dolláros unciánkénti árról mintegy 10 százalékot esett a héten, így most ismét valamivel 910 dollár fölött van az árfolyama. Az olajnál hasonlóan, 112 dolláros hordónkénti rekordról 102 dollár közelébe csökkent a jegyzési ár.

A dollár erősödése mellett sokan úgy vélik, az is szerepet játszik a mostani árcsökkenésben, hogy egy recesszió következtében a korábban számítottnál kisebb lehet a világ nyersanyagigénye is. Az éve eleje óta az Egyesült Államokban 2,4 százalékkal mérséklődött az olajkereslet.

Mások szerint a feltörekvő gazdaságok, India és Kína kereslete továbbra is magasan tartja majd az energia-, az élelmiszer- és a fémárakat. A Barclays Capital elemzői szerint például az arany ára 1000 dollár fölé megy megint. A mostani árcsökkenés ellenére az árfolyamok továbbra is történelmi csúcsértékük közelében vannak.

Forrás: TDCfinancial
Forrás: TDCfinancial

Az arany ára az elmúlt hónapban (forrás: TDCfinancial)