Chavez legyőzte az Exxont

Vágólapra másolva!
Egy brit bíróság tegnap feloldotta 12 milliárd dollárnyi venezuelai vagyon befagyasztását, amit egy másik brit bíróság az amerikai Exxon Mobil, a világ legnagyobb nem állami ellenőrzés alatt álló olajtársasága keresete nyomán rendelt el - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az Exxon a venezuelai kormányt egyik ottani projektjének államosítása miatt perli, és a Petroles de Venezuela SA nemzeti olajtársaság befagyasztott vagyona szolgált volna a kártérítés fedezetéül, ha az olajcég megnyeri a pert.

A londoni bíróság azért döntött a befagyasztás ellen, mert szerinte a brit igazságszolgáltatás nem illetékes az országot semmilyen vonatkozásban nem érintő ügyben. Az Exxon nem fellebbezett.

Az ítélet értelmében az olajtársaságot terhelik a perköltségek, amire előlegképpen 21 napon belül háromnegyed millió dollárt kell befizetnie - a végső összeg ennél jóval magasabb lesz. Ráadásul meg kell térítenie a venezuelai olajcégnek a vagyona befagyasztásával okozott kárt. Ugyanakkor az ítélet kizárni látszik annak lehetőségét, hogy a venezuelai kormány a befagyasztás miatt megnövekedett hitelfelvételi költségeket megpróbálja behajtani az Exxonon - ami igen sokba került volna a cégnek - értesült a Napi Gazdaság.