Milliárdokat fizettek vizitdíjra a csehek

Vágólapra másolva!
Mintegy 400 millió koronát, vagyis 4 milliárd forintnál többet fizettek ki vizitdíjként januárban a cseh állampolgárok. Az összeg több mint a felét a gazdaságilag aktív személyek fizették ki, míg a gyerekekre és a nyugdíjasokra az illetékek mintegy 45 százaléka esik.
Vágólapra másolva!

Csehországban januárban vezették be a magyarországihoz hasonló nagyságú egészségügyi illetékeket. Az orvosi vizitdíj harminc korona (körülbelül 300 forint), s ugyanennyit kell fizetni a recept egy-egy tételéért is. A kórházi napidíj 60 korona, míg a mentőszolgálat igénybevétele 90 korona. Az illetékek fizetése mindenkire kötelező, beleértve a csecsemőket és a nyugdíjasokat is. Az összes illeték évi felső határa 5000 korona, amit azon felül fizet valaki, azt a biztosítója visszatéríti.

A minisztérium most nyilvánosságra hozott kimutatása szerint januárban 24 százalékkal kevesebben keresték fel a háziorvosokat, mint a korábbi hónapokban. A kórházi beutalások száma 14 százalékkal, míg a mentők kihívása kilenc százalékkal volt alacsonyabb, mint a korábbi havi átlag. A gyógyszerfogyasztás pedig majdnem a felére csökkent.