Bush félti országát a drága olajtól

Vágólapra másolva!
Közel-keleti útján az olajkitermelés növelésére szeretné rávenni az arab országokat George W. Bush. A jelenlegi drágaság miatt már csökkenhet a fogyasztás is, amit az olajexportáló országok sem akarhatnak - mondta az USA elnöke.
Vágólapra másolva!

Fenyegetően magasak az olajárak az Egyesült Államok gazdasága számára - mondta George W. Bush szerdán. A témáról ezért tárgyalást kezdeményez Szaúd-Arábiával, az olajtermelő országokat tömörítő OPEC legfontosabb tagjával - idézte az amerikai elnököt a CNBC hírportálja. Az olajárak jelenleg 95 dollár körül állnak.

Már az OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) számára sem feltétlenül előnyös ez a roppant magas árszint, és ezt remélhetőleg a következő kitermelésről döntő ülésükön is figyelembe veszik majd - mondta Bush a világ legnagyobb olajexportőrénél, Szaúd-Arábiában tett látogatása alatt. "Remélem, a világot olajjal ellátó országok is belátják, hogy ha a magas áraktól már a világ legnagyobb gazdasága is szenved, akkor az esetleg az olaj- és gázkereslet csökkenését is jelentheti" - mondta az elnök egy üzletemberekkel folytatott kerekasztal-beszélgetésen. A témáról később a szaúdi királlyal is tárgyal majd Bush.

A spekulánsokra mutogatnak

Az OPEC illetékesei szerint azonban a kartell lehetőségei korlátozottak a 100 dollár közeli olajárak megfékezésében. Mindemellett, ha szükséges, a szervezet a kitermelés növeléséről dönthet majd február elsején és márciusban is, mondta az OPEC általános titkára. "Az ellátás eddig elégséges volt, a magas árakról a spekulánsok tehetnek" - nyilatkozta Abdullah al-Badri a Reutersnek.