Kétszáz dolláros olajjal ijesztget Chavez

Vágólapra másolva!
Megbízható olajellátást és a globális felmelegedés elleni fellépést ígért csúcstalálkozója végén az olajexportáló országok csoportja, az Opec. A kartell záró közleménye nem említi a kitermelés növelését sürgető felszólításokat, ahogyan a dollár gyengélkedéséről sem esik szó a közleményben.
Vágólapra másolva!

A szaúd-arábiai csúcstalálkozó mindössze a harmadik ilyen jellegű esemény az Opec 47 éves történelmében. A találkozót Venezuela elnöke, Hugo Chavez nyitotta meg, és rögtön arra figyelmeztetett, hogy az olajárak akár meg is duplázódhatnak, ha az USA megtámadja Iránt - számol be a BBC. Chavez szerint a nyersolaj ára hordónként elérheti a 150, de akár a 200 dollárt is. Az elmúlt időszakban megközelítette a 100 dollárt a világpiacon. A dollár komoly gyengülése az euróval és egyéb devizákkal szemben, érintette az Opec-tagok bevételeit is, mivel többségük az amerikai devizában árazza és adja el külföldre olaját.

A csoport tagjai gyakran egészen más irányt követnek. A dél-amerikai tervgazdaságot építő Chavez elnök és ecuadori hasonmása, Rafael Correa -, akinek országa a csúcstalálkozó alatt csatlakozott ismét a kartellhez - egyaránt egy meglehetősen politikai napirend mellett kardoskodtak. A vendéglátó Szaúd-Arábia feje, Abdullah király viszont azt mondta: "Azok, akik azt mondják, hogy az OPEC-nek előnyt kell kovácsolnia helyzetéből, elfelejtik, hogy szervezetünk mindig bölcsen és megfontoltan járt el. Az olajnak nem a konfliktusok, hanem fejlődés eszközének kell lennie."

Szaúd-Arábia és Irán között egy másik ellentét is körvonalazódott a csúcstalálkozó alatt. Iráni tisztviselők ugyanis szerették volna elérni, hogy a záró közleményben a dollár gyengélkedése miatti aggodalmak is kifejeződjenek. Egy, a csúcstalálkozó után tartott sajtókonferencián az iráni elnök, Mahmud Ahmadinedzsad azt állította, hogy az Opec-tagok készek tartalékaikat más valutára váltani. A szaúdi tárgyalók azonban ellenezték bármely efféle jelzés zárónyilatkozatban való említését, nem mellesleg azért, mert az ilyen megnyilvánulások tovább növelik a zöldhasúra nehezedő nyomást.

A deklarációban az Opec vezetői hangsúlyozzák a technológiák fontosságát, amelyek a tisztább olajfelhasználás révén segíthetnek a globális felmelegedés elleni küzdelemben is. A közlemény szerint felismerték a nyomor ellen való harcban az energia fontosságát is. Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportáló állama bejelentette, hogy 300 millió dollárral támogat egy zöld technológiákra koncentráló alapot, Kuvait pedig 150 millió dollárt ajánlott föl ilyen célra. A záró nyilatkozat a világbéke fontosságát is hangsúlyozza az olajárak stabilitásának szempontjából.