Az uniós szakértők egységes adózást akarnak

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban dolgozó adószakértők többsége támogatja Kovács László uniós adóügyi biztos azon törekvését, hogy egységes adókulcsokat vezessenek be a közösségen belül. A magyar szakemberek négyötöde a terv mellett van.
Vágólapra másolva!

A nagyobb európai vállalatok adószakértőinek többsége nemcsak egy, az unió egészét érintő, egységes adószámítási módszernek, hanem egységes adókulcsok alkalmazásának is a híve. A szakértők szerint 2015-re létrejöhet Európában egy egységes iparűzésiadó-rendszer - derül ki az osztrák KPMG könyvvizsgáló cég felméréséből.

Az egységes adószámítási módszerrel szemben a legnagyobb fenntartásai a brit vállalatoknak vannak. Mindössze 62 százalék támogatja (32 százalék pedig ellenzi) az Európai Unió bizottságának erre vonatkozó javaslatát. Az írországi és a szlovákiai szakértők 50-50 százaléka ellenzi a tervet.

Ezzel szemben a cseh, a dán és a spanyol adószakértők 100 százaléka támogatja azt, az olaszok 96, a görögök 90, a többi tagország szakértőinek pedig 80-84 százaléka, köztük a magyar adószakértőknek is a 80 százaléka híve az egységes rendszernek.

A felmérést 27 uniós tagországban és Svájcban végezték nagyvállalatok több mint 400 pénzügyi és adószakértője véleményének kikérdezésével. A megkérdezettek 78 százaléka egyetért Kovács László adóügyi biztos javaslatával, miszerint a több mint egy tagországban tevékenykedő vállalatok az unió egészére kiterjedően egységes adózási elvek szerint adózzanak, nem pedig a mostani, 27 különböző módszer szerint.

Jóllehet a bizottság javaslatában nem szerepel egységes uniós szintű iparűzésiadó-kulcsok bevezetése, a megkérdezettek 69 százaléka szerint kívánatos lenne ennek a bevezetése is az egységes adómérési rendszer kiegészítéseként.