A pénzpiacokat nyugtatja Bush és Bernanke

Vágólapra másolva!
Erősnek látja az amerikai gazdaság alapjait és az ingatlanpiaci válság ellenére optimista jövőjét illetően George Bush, amerikai elnök. Ben Bernanke, a jegybank elnöke pedig azt mondta: megfelelő szabályozási eszközökkel erejét veszik majd a jelzálogpiaci felfordulás miatti további pénzkieséseknek. 
Vágólapra másolva!

Üdvözölte Ben Bernanke jegybanki elnök két nappal korábbi döntését az irányadó kamat - sok elemző által meglepően nagy mértékűnek ítélt - fél százalékpontos csökkentéséről George Bush.

Az amerikai elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy tart-e a recessziótól, azt felelte: az infláció szintje alacsony, a tőzsdepiacok erősek, a vállalati profitok szintén magasak és az export tartósan növekszik.

Tehát derűlátó, csak akkor lesz pesszimista, ha a kongresszus adót fog emelni - tette hozzá, megjegyezve, "valóban nyugtalanító idők vannak az ingatlanpiacon".

Az amerikai elnök egy kérdés kapcsán kifejtette: nem ért egyet Alan Greenspan volt Fed-elnök értékelésével, hogy a republikánus kormány nem tudott fiskális fegyelmet tartani, és a költségvetés elszaladt. Hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiány több évtizedes alacsony szinten van, és az előző adminisztrációtól örökül kapott recesszió, továbbá a háború ellenére adókat csökkentettek és jó úton haladnak a kiegyensúlyozott költségvetés irányában.

Az amerikai törvényhozás fóruma előtt csütörtökön Ben Bernanke, a Fed elnöke elismerte, hogy "jelentős piaci stresszt" okozott a hitelválság, a vártnál nagyobb lett a hitelek utáni veszteség, de biztosította a Kongresszust arról, hogy megfelelő szabályozási eszközökkel erejét veszik majd a jelzálogpiaci felfordulás miatti további pénzkieséseknek.

Bernake azt is nyilatkozta, hogy a pénzügyi rendszer viszonylag erős lábakon áll, de a jelzáloghitel-felvételek és ezzel párhuzamosan az ingatlanárverések, végrehajtások száma valószínűleg nőni fog. Szerinte a piacot hagyni kell, hogy maga hajtsa végre a korrekciót. A Fed vezetője felsorolta, hogy az általa vezetett intézmény már mennyi mindent tett a piac érdekében. Kiemelte az 50 bázispontos kamatcsökkentést.

Csütörtökön a Fed bejelentette, hogy kéthetes tenderén újabb 7 milliárd dollárt juttatott az amerikai bankoknak, ebből jelzáloghitelekkel kapcsolatos fedezetre 6,32 milliárdnyit.