Ötödével nőtt a felszámolások száma

Vágólapra másolva!
Jelentősen, 22 százalékkal emelkedett a felszámolások száma Magyarországon 2009 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató vállalat szerdán közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

2009 első három hónapjában 3528 cég ellen indult felszámolási eljárás, míg 2008 első negyedében 2895, 2007 hasonló időszakában pedig 2500 felszámolást regisztráltak.

Az Egységes Online Követelés-nyilvántartó Rendszerbe érkező adatok szerint romlik a fizetési fegyelem, egyre több cég küzd likviditási problémákkal, így várhatóan a következő hónapokban is folytatódik az eljárások számának növekedése - vélekedik a közlemény szerint Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Nem festenek jó képet a vállalkozások helyzetéről a végelszámolási adatok sem: a 2009. első negyedévi 3240 végelszámolás a tavalyiak számát 24 százalékkal, a 2007-es mutatót pedig 61 százalékkal haladja meg - áll a közleményben.

A csődök száma évek óta 10 és 15 között mozog évente, ám idén már az első negyedévben 11 csődeljárás indult. Bár a számok még mindig kicsik a felszámoláshoz vagy a végelszámoláshoz képest, a növekedés azt mutatja, hogy létezik olyan helyzet, amikor érdemes csődvédelmet kérni - hangsúlyozza az Opten stratégiai igazgatója.