Vágólapra másolva!
Rontotta a spekulatív sávon belül a MÁV hosszú futamú adósbesorolását szerdán a Standard & Poor's, a magyar szuverén adósosztályzat e hét eleji visszaminősítése nyomán.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerdai londoni bejelentése szerint a magyar vasúttársaság hosszú távú cégosztályzata az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re csökken, érvényben maradó negatív kilátással. A "BB" besorolás két fokozattal marad el a még befektetésre ajánlott közepes "BBB" sáv alsó szélétől, a "BBB mínusz"-tól, amelyre az S&P hétfőn süllyesztette a hosszú futamú magyar szuverén adósbesorolást.

A kétfokozatnyi különbséget a Standard & Poor's a MÁV osztályzatrontásához fűzött szerdai elemzésében azzal indokolta, hogy nincsenek közvetlen állami garanciák a vasúttársaság teljes adósságára, és a MÁV-nak nyújtandó pénzügyi támogatás sem egyértelműen garantált. A hitelminősítő szerint emellett a MÁV és a szakminisztérium közötti közszolgáltatási szerződés sincs még aláírva. A negatív kilátás azt tükrözi, hogy a magyar szuverén adósosztályzatra is negatív kilátás érvényes, áll az elemzésben.

A Standard & Poor's hétfőn az addigi "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósbesorolást. Ehhez fűzött indoklásában egyebek mellett azt írta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által irányított pénzügyi védőprogram "jelentős, ugyanakkor véges" támogatást nyújt a kormányzati finanszírozásnak. Az S&P 6 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi magyarországi gazdasági visszaesést jósolt.

Kedden a Moody's Investors Service is rontotta a magyar besorolást, az addigi elsőrendű "A3"-ról közepes befektetői "Baa1"-re, de ez még mindig két fokozattal jobb besorolás az S&P által megadott új magyar osztályzatnál.

A Moody's is kitért a MÁV besorolására, leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá véve a cég "Baa2" szintű besorolását, összefüggésben a magyar szuverén adósosztályzat rontásával. A hitelminősítő szerint a magyar vasúttársaság üzleti profilja várhatóan gyengülni fog a közeljövőben, ahogy a gazdasági válság kibontakozik.

A Moody's ugyanakkor azzal is számol, hogy a magyar állam kisegítené a MÁV-ot, ha a cég nem fizetővé válna a belátható jövőben. A MÁV-ra érvényben tartott Moody's-besorolás továbbra is a befektetői sávban van, és három fokozattal jobb a Standard & Poor's által a magyar vasúttársaságra szerdán megállapított új osztályzatnál.