Japán állásadatok jelzik a válság mélyülését

Vágólapra másolva!
A japán munkanélküliségi ráta három éves rekordra ugrott, a bérek csökkentek és az új munkahelyek teremtésének üteme három évtizede a legalacsonyabb - ezek az adatok jelzik, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában, Japánban még koránt sincs vége a válságnak.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A januári 4,1 százalékról 4,4 százalékra nőtt februárra a munkanélküliségi ráta - jelentette a japán statisztikai hivatal. Az olyan nagyvállalatok, mint például a Toyota Motor, állások ezreit szüntetik meg, ezzel is nyomás alá helyezve a kormányt, hogy nagyobb segítséget adjon a munkanélküliség kezeléséhez - írja a Bloomberg.

A japán pénzügyminiszter a központi gazdaságösztönző csomag keretében munkanélküliek segélyezését is tervezi. Elemzők szerint pedig még van lejjebb: a Barclays Capital vezető közgazdásza arra számít, hogy 5,7 százalékig fog emelkedni a ráta idén.

A bérek 2,7 százalékkal csökkentek, miután az exportorientált cégek visszafogták a termelésüket, ezzel együtt pedig a túlórák száma is csökkent. A háztartások költekezése 3,5 százalékkal csökkent, ami lehetetlenné teszi, hogy a belföldi fogyasztás kompenzálja a kieső exportot.