Sokat spórolhat a gázon a makói kórház

Vágólapra másolva!
A napokban elkészült, 175 millió forintos energetikai beruházásnak köszönhetően mintegy felére csökkenhet a Csongrád Megyei Önkormányzat makói kórházának földgázfogyasztása, a gyógyintézmény széndioxid-kibocsátása több mint 36 százalékkal lehet kevesebb - közölte Varga Márta, az önkormányzat szóvivője.
Vágólapra másolva!

A beruházás előzményeiről a szóvivő elmondta, hogy tavaly megtörtént a megyei intézményhálózat energetikai rendszerének átvilágítása, megvizsgálták, milyen energiahatékonysági fejlesztésekre van szükség. A 2007 tavaszán kezdődött beruházás 175 millió forint összköltségéből 70 milliót a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program, 61 millió forintot pedig az önkormányzati minisztérium támogatása fedezett. A fejlesztés célja a kórház energiafelhasználásának csökkentése, a geotermikus energia hasznosításának kiterjesztése, továbbá a szennyezőanyag-kibocsátás jelentékeny mérséklése volt - tudatta Varga Márta.

A fűtési rendszer rekonstrukciója a gyógyintézmény összes épületét érintette. Kiváltották a gőzfelhasználást azokon a helyeken, ahol a szükséges hőigény kielégítése termálvízzel vagy villamos energiával gazdaságosabban megoldható, és megtörtént a gőzellátórendszer veszteségeinek csökkentése is. A régi épületekben használt hagyományos fényforrások, lámpatestek helyére korszerű, energiatakarékos berendezések kerültek - közölte a szóvivő.

A napokban üzemkésszé vált beruházásnak köszönhetően éves szinten csaknem 30 millió forintot tud majd spórolni a makói kórház.