Össztűz a feketegazdaságra

Vágólapra másolva!
A tavaly lefolytatott "Csillagszóró hadművelet" sikere arra késztette az érintett hatóságokat, hogy  folytassák a feketegazdaság felszámolására indított hatósági akciókat. Az erről szóló megállapodást a napokban írták alá, az első, húsvéti ellenőrzés pedig már a jövő héten a kezdetét is veszi.
Vágólapra másolva!

Az APEH, a fogyasztóvédelmi és a munkaügyi hatóság, valamint a Vám- és Pénzügyőrség összehangolt ellenőrzései folytán az elmúlt évben mintegy 30 százalékkal nőtt a jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások száma. Komoly eredményeket értek el többek között a vagyonfelderítési feladatok, a távol-keleti áruk illegális kereskedelme, a fekete foglalkoztatás feltárása, a biztonsági előírásokkal kapcsolatos szabálytalanságok, illetve a nyugta- és a számlaadási kötelezettség ellenőrzése terén is.

A Csillagszóró elnevezésű akciót nyolc szervezet részvételével bonyolították le. Ennek tapasztalatai alapján bővítették az együttműködésben résztvevő szervezetek körét. Az újabb akcióban résztvevő szervezetek az ORFK bevonását illetően külön kiemelik, hogy a hatósági tisztviselők egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Jelentősen nőtt az atrocitások és az ellenséges magatartások száma, ami miatt nehezebb a jogellenes tevékenység helyszíni feltárása, így a rendőrség bekapcsolódása nélkülözhetetlen.

A határozatlan időre szóló megállapodást aláírók

APEH
ÁNTSZ

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)

Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF)

Vám- és Pénzügyőrség (VP)

Élelmiszerláncot Ellenőrző Hatóságok
Állategészségügyi Hatóság
Takarmányozási Hatóság
Borászati Hatóság
Növényvédelmi Szerv
Talajvédelmi Hatóság
Zöldség-gyümölcs Minőség-ellenőrzési Szerv)
Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK)


A hatóságok a tervek szerint az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak a vásárok, piacok ellenőrzésére, de a környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági előírások megszegéséből eredő szabálytalanságok feltárására is. A piacok tekintetében az ázsiai termékeket forgalmazók kerülnek az ellenőrzések középpontjába. Igaz, kissé nehézkes a felelősségre vonás ezen a területen, az elért eredmények azonban jelentősen javíthatnák az adózási morált.

Idén is célponttá válnak a nagy tömegeket vonzó rendezvények. A Sziget és a Forma 1 mellett szinte biztos, hogy a VOLT-fesztiválra, az EFOTT-ra, vagy a Művészetek Völgyébe is kilátogatnak a revizorok, de nem maradnak ki az ünnepekhez kapcsolódó alkalmi vásárok, elárusítóhelyek sem. Folyamatosan ellenőrzik a húskészítményeket forgalmazókat, a mezőgazdasági, az építőipari cégeket, valamint a vendéglátóipari és a kereskedelmi egységeket.

Február végén indul az ellenőrzési akció

Az együttműködési megállapodás szerint az érintett hatóságok további részleges együttműködési lehetőséget látnak egyebek között az utaztatással összekötött áru és szolgáltatás-értékesítés ellenőrzése, az illegális utazásszervezési tevékenység feltárása, a jövedéki termékek ellenőrzése, a keleti határ mentén jelentkező áru és munkaerőmozgás, a színesfém felvásárlás, vagy a "kalóz" szoftverek területén is. Az ellenőrzési célok függvényében azonban évente megújítják a konkrét cselekvési programot.

A kereskedelmi csúcsokhoz kapcsolódóan megemelt létszámmal végeznek ellenőrzéseket tavasszal, a Húsvéthoz kötődően február 21-e és március 31-e között, nyáron az idegenforgalmi főszezonban június 30-a és augusztus 25-e között, illetve télen, a karácsonyhoz köthetően november 20-a és 2009. január 4-e között. Ezen felül hamarosan kijelölik az úgynevezett régiós ellenőrzési célpontokat, kiemelt földrajzi területeket is (eddig például Siófok és környéke volt a célpont), ahol koncentrált, nagy erőket felvonultató, valamennyi hatóság részvételével lefolytatott ellenőrzéseket fognak tartani. Az akciókat igyekeznek életszerűen megvalósítani, így számítani kell a hétvégi, illetve az ünnepnapokon tartott revíziókra is.