Folyamatosan vesznek fel adórevizorokat

Vágólapra másolva!
Folyamatosan veszi fel az új adórevizorokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amely összességében 1717-tel bővíti a létszámát. Ebből mintegy másfél ezren már munkába álltak, többségük ellenőrzési és végrehajtási területen, néhányan azonban vezetői pozícióba kerültek, hisz a bővülő létszám miatt új vezetőkre is szükség van - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A jelentkezők között több exvámos és volt határőr is van, és ezt lap kérdésére az adóhatóság humánpolitikai főosztályvezetője sem cáfolta. Hazai Béla jelezte: hatalmas a túljelentkezés a posztokra, volt olyan eset, amikor egy állásra 280 pályázó jutott, sokan azonban már a felvételi folyamat elején elvéreznek azon, hogy nincs megfelelő szakmai gyakorlatuk.

Vidéken könnyebb betölteni az üres helyeket, a fővárosban viszont nehezebben halad a toborzás a bérek miatt. Az APEH a köztisztviselői törvény szerint fizeti meg az új kollégákat, így egy diplomás kezdő fizetése a havi bruttó 120 ezer forintot sem éri el. Igaz, ez az összeg jelentősen nőhet a kimagasló teljesítmény, a nyelvtudás és egyéb képességek függvényében.

A lap értesülése szerint előfordul, hogy poligráfot (hazugságvizsgálót) is bevetnek az állásinterjúkon az adóhatóság szakemberei, méghozzá a jelölt jóváhagyásával. Hazai Béla ezt cáfolta, elmondása szerint korábban volt pszichológiai teszt a kiválasztás során, manapság azonban már nincs. Hozzátette: az APEH tervezi a pszichológiai vizsgálat újbóli bevezetését. A jelenlegi gyakorlat szerint az önéletrajzok alapján szűrik a pályázókat, ezután pedig egy bizottság személyes elbeszélgetés során dönt a jelölt sorsáról.

A világgazdaságnak több név nélkül nyilatkozó fejvadász azt mondta: mindez aggályokat vet fel, mivel a jelöltek olyan pozícióba kerülnek, ahol nagy a "kísértés", így mindenképp mérni kellene, hogy a leendő dolgozó mennyire megbízható, befolyásolható, esetleg zsarolható.