Veres benyújtotta a költségvetési javaslatot

Vágólapra másolva!
Idén az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1614,4 milliárd forint lesz az önkormányzatok 85 milliárd forintos várható hiányával, jövőre ez 1243,8 milliárd forintra, a GDP 4,5 százalékára csökken az önkormányzatok 111,1 milliárdos hiánya mellett - ismertette a jövő évi végleges költségvetési javaslat főbb számait Veres János pénzügyminiszter, mielőtt átadta volna a költségvetési törvényjavaslatot Szili Katalin házelnöknek.
Vágólapra másolva!

Mielőtt a pénzügyminiszter átadta volna a költségvetési javaslatot tartalmazó táskát Szili Katalinnak, elmondta: a bevételi főösszeg az idei 14 980,1 milliárd forintról 15 921,1 milliárd forintra nő. A kiadási főösszeg 16 594,5 milliárdról 17 164,9 milliárd forintra emelkedik.

A GDP az idei 2,2 százalékot követően jövőre 2,8 százalékra bővül, és 27 440 milliárd forint lesz. Az államadósság a GDP százalékában az idei 65,6 százalékról 66,1 százalékra nő, az eredményszemléletű államháztartási hiány 6,4 százalékról 4,1 százalékra mérséklődik. Veres János ismertette: a jövő évi költségvetés kismértékű, 0,4 százalékos fogyasztás-bővüléssel számol, illetve azzal, hogy az idei 4 százalékos reálbér-csökkenéssel szemben jövőre 0,5-0,6 százalékos reálbér-emelkedés lehet. A PM azzal számol, hogy jövőre az infláció 3 százalékponttal 4,5 százalékra csökken.

Veres János hangsúlyozta: jövőre nem lesz újabb szigorítás, az egyensúlyjavulás azonban folytatódik. Hozzátette, a külkereskedelmi mérlegben gyakorlatilag megszűnik a deficit, a fizetési mérleg hiánya további több mint egymilliárd euróval, a GDP 4,2 százalékáról 2,9 százalékára esik vissza. A pénzügyminiszter szavai szerint kedvező változások várhatók a növekedés struktúrájában, az exportnövekedés továbbra is két számjegyű marad, az idei 14,8 százalékról 12 százalékra csökken, a beruházások pedig 2,4 százalékról 4,2 százalékra gyorsulnak.

A költségvetés szerint általános tartalékra 61 milliárd forint jut jövőre. A céltartalék közül 174 milliárd forint a bérekre elkülönített összeg, ami a 13. havi bér plusz kétheti összegét, valamint a közszféra reálbér-megőrzéséhez szükséges pénzt, illetve a létszámleépítéshez felhasználható összeget tartalmazza. Teljesítményösztönzésre 15 milliárd forint a céltartalék, az ingatlanok bérleti díjára pedig 18 milliárd forint. A központi egyensúlyi tartalék 20 milliárd forint, a fejezeti egyensúlyi tartalék pedig 89 milliárd forint - ismertette a pénzügyminiszter.

A Pénzügyminisztériumban tartott tájékoztatót követően Veres János átment a Parlamentbe, ahol átadta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot - nyomtatott formában és CD-n - tartalmazó táskát Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének. A törvényhozás október 25-én kezdi meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a javaslatot a házelnök szerint december 20-ra elfogadhatja a Ház. A 2008-as költségvetés törvényjavaslata már olvasható a Pénzügyminisztérium honlapján.