Közzéteszik a fogyasztóvédelmi bírságokat

Vágólapra másolva!
A fogyasztóvédelmi hatóság szeptembertől folyamatosan nyilvánosságra hozza honlapján azokat a határozatait, amelyek kötelező publikálását jogszabályok írják elő - nyilatkozta Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

A jövőben kötelező nyilvánosságra hozni a 2007. június 1-je után indult ügyekben azokat a jogerős határozatokat, amelyeknél a kiszabott bírság összege meghaladja az 1 millió forintot, illetve ismételt jogszabálysértésről van szó.

Jogerő nélkül nyilvánosságra kell hozni azokat a határozatokat is, amelyeket a fogyasztók egészsége, élete veszélyeztetése miatt szabott ki a hatóság.

Kathi Attila emlékeztetett arra, hogy jelenleg is közzéteszik a veszélyes termékek listáját, jogerős határozat nélkül, a hatóság honlapján.

A fogyasztóvédelmi hatóság adatai szerint évente mintegy 10 ezer határozatot hoznak. Ezek közül azok kerülnek nyilvánosságra, amelyekről a jogszabály rendelkezik, illetve a hatóság mérlegelheti a publikálást az ügy súlya alapján.

Kathi Attila szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy szeptemberben hány határozat kerül fel első körben a honlapra. A 2007. június 1-je utáni ügyekben hozott határozatok jogerőre emelkedésének felmérése jelenleg is tart. A hatóság most dolgozza ki, hogy milyen feltételekkel lehet lekerülni a listáról.