Gyurcsány: Hiba volt a fogyasztóvédelem leépítése

Vágólapra másolva!
Nincs erős Magyarország rend nélkül, nincs rend a normák betartása nélkül - mondta Gyurcsány Ferenc a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkaértekezletén.
Vágólapra másolva!

Az államnak olyan erősnek kell lennie, hogy az általa hozott normák betartását ki tudja kényszeríteni. A kormány eltökélt szándéka, hogy a közös normák végrehajtását és végrehajtatását kikényszerítse. Hibás volt az elmúlt 10-12 évben az a gyakorlat, amikor az állami működés racionalizálása mentén az ellenőrző hatóságokat egymás után építették le, gyengítették - mondta a miniszterelnök.

Amennyiben a fogyasztóvédelem hármas célrendszerében - a fogyasztói tudatosság, a civilszervezetek részvétele, az állami szerepvállalás - az első két pillér nem elég erős, akkor a harmadikat, az állam szerepvállalását kell erősíteni a kormányfő szerint. Kiemelte az ellenőrző hatóságok megerősítésének fontosságát is. Ennek jegyében kerül sor létszámemelésre a különböző ellenőrző szervezeteknél, köztük a fogyasztóvédelemben, ahol 2008. január 1-jétől újabb 150 fővel növelik a dolgozók létszámát.

Kitért arra, hogy szeptember elsején létrejön az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amelytől azt várja, hogy a fogyasztóvédelem eredményesebb legyen, s így az állampolgárok nagyobb biztonságban legyenek.

Nem igazolhatja a profitszerzés, az üzleti eredmény elérésének célja azt, hogy a vállalkozások tevékenységüket tisztességtelenül, a vásárlók megkárosításával tegyék és nem lehet a piacra hivatkozva "menlevelet adni normasértő magatartásnak" - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a számlát, nyugtát nem adókkal szemben a kormány zéró toleranciát hirdetett. Január elsejétől újragondolják a fogyasztóvédelmi szankciórendszert. Mint mondta, azt szeretné, ha a veszéllyel arányos szankciók lennének, köztük a fiatalok szeszes itallal, dohánytermékekkel való kiszolgálása területén.

Tavaly 49 témában végeztek 43 107 ellenőrzést, 10 ezer laboratóriumi vizsgálatra került sor - közölteWittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója. A múlt évben 1,6 milliárd forint bírságot szabtak ki. Az idén az első félévben nőtt az ellenőrzések száma, a kiszabott bírság összege 846 millió forint volt, 70 millió forinttal több, mint tavaly az első hat hónapban.