Veres: lehetséges a Mol és az OMV fúzió

Vágólapra másolva!
Amennyiben a Mol és az OMV egyenrangú félként közös döntésre jut, lehetséges a fúzió is - mondta Veres János pénzügyminiszter a közszolgálati televízónak adott nyilatkozatában. Az elemzők körében nagy port kavart a pénzügyminiszter kijelentése.
Vágólapra másolva!

A váratlan engedékenység azért meglepő, mert magyar részről eddig folyamatosan "ellenséges kivásárlásról" beszéltek, azt hangsúlyozták, hogy bármi áron megvédik a Molt, és a GVH is ellenségesen tekint az egyesülés lehetőségére.

Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter a Bloombergnek mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy Ausztria az OMV 31,5 százalékos tulajdonosaként egyértelműen támogatja a két olajtársaság fúzióját, s reméli, hogy elhárulnak az ügylet útjában álló akadályok.

A legfrissebb hírek szerint egy nagyobb területű piac szempontjából az unió is üdvözölné a fúziót. A szlovákok ugyanakkor biztosan nem örülnének egy ilyen házasságnak, elemzőik szerint, ha a Mol-tulajdonú Slovnaftot átvenné az OMV, az nem lenne jó hír Pozsony számára. Úgy látják, a fúzió növelné a piaci koncentrációt, és korlátozná a versenyt az üzemanyag-feldolgozásban és -értékesítésben.

Közben az arab International Petroleum Investment Company (IPIC) illetékese a Dow Jones hírügynökségnek cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a Gazpromnak kívánják eladni az OMV-ben meglévő 17,6 százalékos tulajdonrészüket.