A Dunakanyarban csapott le az APEH

Vágólapra másolva!
Nyugta nélküli árusításra bukkantak az APEH ellenőrei nemrégiben a Dunakanyarban. Az ellenőrök ceruzája ezúttal is vastagon fogott. Sőt 9 adózónál 12 nap időtartamú üzletlezárást, 2 adózónál ugyanilyen időtartamú tevékenység felfüggesztést rendeltek el, a mulasztási bírság várható összege meghaladja az 1 millió forintot. Az ellenőrzés május 29-étől június 24-ig tartott.
Vágólapra másolva!

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében együttes ellenőrzést folytatott egy hónapon át az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Vám- és Pénzügyőrség. A május 29-étől június 24-ig tartott akcióban mintegy 340 ellenőr vizsgálódott a Dunakanyarban, és annak vonzáskörzetéhez tartozó településeken.

Az APEH által lefolytatott vizsgálatok a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzésén kívül a foglalkoztatottak alkalmazásának jogszerűségére és a forgalmazott áru eredetének vizsgálatára terjedtek ki.

Az elvégzett 100 db nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatból 60 ellenőrzés állapított meg hiányosságot, melyből 43 esetben az adózók egyáltalán nem adtak nyugtát, további 17 adózó kisebb szabálytalanságot vétett. A kiszabásra kerülő mulasztási bírság várhatóan meghaladja a 3 millió forintot.

A vállalkozási tevékenységben részt vevők alkalmazásának jogszerűségét 61 adózónál 139 foglalkoztatottra vonatkozóan vizsgálták az adóellenőrök. A foglalkoztatottak közül csak 21 fő esetében lehetett egyértelműen megállapítani az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását. 3 fő foglalkoztatása kívül esett a bejelentési kötelezettségen, 97 fő esetében pedig további adategyeztetésre van szükség a vizsgálat lezárásához. A helyszínen 18 fő bejelentésének elmulasztását lehetett egyértelműen megállapítani, melynek következtében 9 adózónál 12 nap időtartamú üzletlezárást, 2 adózónál ugyanilyen időtartamú tevékenységfelfüggesztést rendeltek el, a mulasztási bírság várható összege meghaladja az 1 millió forintot.

A helyszíni ellenőrzések során 67 esetben a forgalmazott áruk eredetét is vizsgálták az APEH-ellenőrök. A vizsgálat alá vont adózók 50%-a a helyszínen felleltározott termékek eredetét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért ezek a vizsgálatok tovább folytatódnak.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az üzletek működésének és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeit vizsgálta, továbbá bizonylatkiállítási kötelezettség betartására és árueredet megállapítására irányuló ellenőrzéseket végzett. A vizsgálat alá vont 111 kereskedelmi és vendéglátó egységből 93 üzletben állapítottak meg szabálytalanságot a felügyelők.

A vizsgált 109 513 termék közül 7786-nál fordult elő egy vagy több hiányosság. A felügyelők 4 esetben működési engedély hiányát, 2 esetben jogosulatlan kereskedést, 31 esetben az árfeltüntetés hiányát (hiányosságát), 17 esetben a használati útmutató hiányát, 99 esetben a címkézés hiányát (hiányosságát), 4 esetben a CE-jelölés hiányát, 14 esetben a beszerzési bizonylat hiányát állapították meg. A vizsgálatot végzők 2 alkalommal fogyasztói megkárosítást tapasztaltak, 1 esetben pedig bizonylatkiállítás elmulasztása miatt intézkedtek.

A vendéglátás területén a nyersanyagok mérésére szolgáló mérleg hitelesítésének hiánya, illetve lejárta, a fagylaltforgalmi napló hiánya és az annak tárolására szolgáló tégelyek jelöletlensége indokolta a fogyasztóvédelmi intézkedést.