Speciálisak a projekthitelezés jogi biztosítékai

Vágólapra másolva!
Projekttársaságok esetében különösen fontos elérni azt, hogy legyen lehetőség és megfelelő idő a bekövetkezett "hiba", a szerződésszegő állapot kiküszöbölésére - figyelmeztet a Dessewffy, Dávid és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Dávid Alíz szerint a projekthitelezés tulajdonképpen - a projektek sajátosságaira tekintettel - eszközfinanszírozás. Ebből erednek a biztosítéki rendszer specifikumai, ahol a bankok a legtöbb esetben elvárják a tulajdonosok, szponzorok által kiállított, úgynevezett "Comfort letterek", esetleg kezességvállalás nyújtását is.

Elvárják továbbá a projekttársaság részvényein vagy üzletrészein biztosított zálogjogot, vagy vételi jogot, igaz, az elsődleges és legfontosabb biztosítékok általában a projekt eszközein (ingatlan, gépek, bankszámlák, a társaság vagyona stb.) alapított zálogjogok.

További jogok: a projekttársaság szerződéseiből eredő jogok bankra történő engedményezése, illetve ezen követeléseket érintő zálogjog, a későbbi bevételek külön erre a célra nyitandó, zárolt számlán történő kezelésének kötelezettsége.

Egyre értékesebb banki biztosíték

Ily módon, ahogy a projekt előrehaladtával és a hitelösszeg lehívásával a projekt értéke nő, a banki biztosítékállomány is egyre értékesebbé válik - mutat rá a Dessewffy, Dávid és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.

Vagyis, nem csak arra érdemes figyelni, hogy milyen biztosítékokat ad a projekttársaság és annak tulajdonosai - fontos szempont az esetleges végrehajtás esetén követendő eljárás is.

A projekthitelszerződések különleges biztosítékai közé tartozik, hogy a hitelező általában elvárja, hogy folyamatos rálátása legyen a projektszerződések esetleges módosításaira, sőt ezekkel kapcsolatban általában tilalmakat is meghatároz annak érdekében, hogy biztosítékállománya nem változhasson kedvezőtlenül.

Irreális elvárások?

Gyakorlati tapasztalat azonban, hogy a bankok sok esetben irreális elvárásokat támasztanak: például felmondási lehetőségnek tekintenek minden, a másik fél által adott esetben jogszerűtlenül történő szerződésmegszüntetést.

Ezért a projekttársaság érdekeinek védelmében minden -különösen ehhez hasonló - biztosítéki rendelkezés (szerződés felmondása, végrehajtás megindítása) esetében különösen fontos elérni azt, hogy legyen lehetőség és megfelelő idő a bekövetkezett "hiba", szerződésszegő állapot kiküszöbölésére.

Bár a közjegyzői okiratba foglalt biztosítékokkal a bank általában tulajdonképpen "bármit megtehet", amennyiben a hitelszerződésben ezek megfelelően rendezésre kerülnek, a finanszírozó a gyakorlati tapasztalat szerint tartja magát a türelmi idő biztosításához.

Minél kisebb kockázat

A projektfinanszírozási hitelszerződés biztosítékai összhangba hozhatók a kivitelezőkkel, beszállítókkal, majd később - például ingatlanprojekt esetén - a vevőkkel, bérlőkkel kötendő szerződésekkel oly módon, hogy a projekttársaság kockázata minél kisebb legyen.

Ebben a körben kiemelkedő jelentősége van az ezen szerződésekben szabályozandó bankgaranciák, óvadékok, garanciális visszatartások minél nagyobb kört lefedő rendszerének.

Hazai tapasztalat, hogy bár a bankok a projektfinanszírozás területén a szerződéskötések során jóval nagyobb rugalmasságot mutattak, mint általánosságban, a bank és az ügyfél sok esetben mégis valamiféle "ellenségek" maradnak, az együttműködés nem teljes körű.

Dr. Dávid Alíz kifejtette: a bank kockázata a tőkeáttétel miatt magas, az ügyfél pedig a "túlbiztosítás" és a kivitelezési fázisban általában magas kamat miatt kiszolgáltatva érzi magát.

Hitelfelvevői oldalon el kell kerülni azt, hogy a bank önálló, objektív feltételektől független mérlegelési köre túlságosan kiterjedt legyen, ugyanakkor biztosítani kell a független szakértői ellenőrzés lehetőségét a felek biztonsága érdekében.

Kerülendő tehát például a "bank mérlegelése szerint" és minden hasonló kitétel, helyette a külső szakértő véleménye lehet a racionális mérce.

Hitel és kamat

A szerződési összhang különösen fontos a hitelszerződés lehívási feltételeinek kidolgozásában is, különben a projekttársaság pillanatok alatt a fizetésképtelenség határán találhatja magát.

Ugyanilyen fontos a megfelelő devizanem és a kamatkondíciók egységes rendszerben tartása, a hitel futamidejének meghatározása során pedig nemcsak az ügyleti sajátosságokra, hanem a kockázati tényezők előre történő meghatározására is figyelemmel kell lenni.

Ebben az időszakban fel kell készülni akár a mindennapos konferenciabeszélgetésekre és személyes tárgyalásokra, ez a folyamat nem valósítható meg pusztán az írásos kommunikációval.

A projektmendzsementnek azonnal jeleznie kell a jogászok felé az esetleges problémákat vagy változásokat, hogy a megfelelő lépésekre előre, együtt és főleg időben tudjanak felkészülni - mutatott rá az ügyvéd.

Ugyanis, ha ez az összehangolt munka minden esetben megvalósulna, a visszajelzések gyorsabbak lennének, akkor sok-sok területen nem alakulna ki kaotikus helyzet, és a problémák nem csupán utólag, a projekt zárását követően kerülnének felszínre.