Lengyelek vásárolnak a Jukoszból

Vágólapra másolva!
A lengyel PKN Orlen vásárolja meg a Jukosz orosz olajtársaság részesedését egy litván olajfinomítóban. Az üzletet sajtóértesülések szerint a Jukosz elleni csődeljárási tárgyalás kezdetével egyidőben kötötték meg. A PKN cáfolta a sajtóértesülést.
Vágólapra másolva!

A térdre kényszerített Jukosz olajipari társaság litvániai részlegében, a Mazeikui Nafta olajfinomítóban meglévő 53,7 százalékos részesedését a lengyel PKN Orlen olajipari társaságnak adja el - értesült a Vedomosztyi című lap. Az újság szerdai számában közli a Jukosz vezetőire hivatkozó hírt, miszerint kedden este megszületett a megállapodás.

A PKN Orlen cáfolta a litván Mazeikiu Nafta ellenőrző részvénypakettjének megvásárlásáról szóló híreket. "Az értesülés nem felel meg a valóságnak. Semmi ilyesmire nem került sor" - közölte a Dawid Piekarz a PKN Orlen szóvivője Varsóban.

A Mazeikiura pályázott a LUKOIL, és a TNK-BP, valamint a kazah KAzMunaiGAs állami vállalat is, ez utóbbi 1,2 milliárd dolláros ajánlattal. A Mazeikiu a balti államokban működő legnagyobb vállalkozás, a Jukosz egyedüli jelentősebb Oroszországon kívüli érdekeltsége. Az orosz konszern valamennyi hazai érdekeltségét zárolták, miután az adóhivatal 33 milliárd dolláros adótartozás követel a Jukosztól.

Hitelezők csődöt kértek a Jukoszra/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060310hitelezok.htmlAmerikaiak perlik Oroszországot a Jukosz miatt/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051025amerikaiak.htmlMég 7 milliárd dollárral tartozik a Jukosz/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051013meg7.htmlJukosz-közeli cégeknél kutatnak/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051005ujra.htmlSzlovák ultimátum a Jukosznak/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051004szlovak.html