Gabonatermelő központ lehet Magyarország

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint a tavalyinál idén több mint ötmillió tonnával több gabonát előállító Magyarország lehet az Európai Unió egyik legfontosabb gabonatermelő központja.
Vágólapra másolva!

Hat év múlva a teljes uniós termés felét is meghaladó gabonát mi termeljük majd Franciaországgal, Németországgal, Lengyelországgal és Nagy-Britanniával közösen - áll az Európai Bizottság előrejelzésében. Míg azonban az említett országokban a hektáronkénti átlagtermés csak a kedvező területeken érheti el a 10 tonnát, addig Magyarország esetében ez szinte bármelyik régióban megvalósítható - írja a Napi Gazdaság.

Az EU gabonatermése a múlt évben, néhány nyugat-európai ország aszályos időjárása miatt 250 millió tonna volt, szemben a tavaly nyári, 261 millió tonnás előrejelzéssel, illetve az előző évi - tízéves rekordot jelentő - 271 millió tonnás terméssel.

Az idén 256,6 millió tonnás terméseredmény várható. A megnövekedett igény miatt csökkentek a készletek, s ez valamelyest segített a felesleg kezelésében a közösségnek, amely tavaly az árura még exporttámogatást is hirdetett.

Az uniós készletek nem nyomták le az árakat, inkább a szokásosnál élénkebb kereslet hatott a piacra - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának legújabb jelentéséből. Eszerint Európában a búza ára, az előző év ugyanezen időszakához képest 3-5 euróval emelkedett, a meghirdetett búzatenderek - az intervenciós készletekre szóló, illetve a szabadpiaci pályázatok - felfelé húzták a búzaárakat.

A világpiaci árnak elfogadott francia búzaár és a hazai árak a múlt évben egyre inkább közeledtek egymáshoz, a magyar búza ára fokozatosan növekedett, s decemberben tonnánként 22 ezer forint körüli volt. Míg azonban a hazai áru ára, a betakarítás időszakában tonnánként 3-4 ezer forinttal csökkent, a franciáé 25 ezer forint közelében alakult

A szakemberek szerint a jövőben a hazai és a világpiaci gabonaárak alakítója, a kínálaton túl elsősorban az exportlehetőség lehet. Franciaországot a fekete-tengeri régió országai, főként Ukrajna kezdi kiszorítani Észak-Afrikából, Brazília ugyanakkor nagy importőr lévén új lehetőséget jelenthet a franciáknak.