Litvánia eleshet a 2007-es euróbevezetéstől

Vágólapra másolva!
A minden maastrichti követelményt teljesítő Litvánia eleshet az egy éven belüli euróövezeti csatlakozástól az infláció valamelyes gyorsulása miatt. Jóllehet inflációja eddig alatta volt a valutauniós jegybank árstabilitási küszöbének, amelyet évek óta maga az euróövezet is átlép, áll a Fitch Ratings elemzésében.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings a rövid időn belül esedékes litván eurócsatlakozás alapján pozitív kilátással megerősítette a balti EU-tagállam "A mínusz" szintű, hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását, valamint a hosszú lejáratú beladósság stabil kilátással nyilvántartott "A" osztályzatát, az "F2"-es rövid devizaadósságot és az "A plusz" adóskockázati országplafont.

Ez utóbbi a hitelminősítő két éve bevezetett osztályzati módszere, amely lehetővé teszi, hogy a kelet-európai országokban működő, külföldi stratégiai tulajdonban lévő kereskedelmiadósság-kibocsátók működési országuk szuverén adósosztályzatánál legfeljebb két szinttel magasabb besorolást kaphassanak, tükrözve, hogy esetleg jobb a tőkepiaci megítélésük, mint azé az országé, amelyben működnek. A hagyományos hitelminősítői gyakorlatban a kereskedelmi adósok besorolásának felső határa az adott ország szuverén adósi osztályzata.

A Fitch szerdai londoni közleménye szerint a litván gazdaság gyors növekedése ütemesen közelíti az ország életszínvonalát a nyugat-európaihoz. A hitelminősítő számításai szerint a GDP-növekmény tavaly elérte a 7 százalékot, és az utóbbi öt év átlagában 7,5 százalékos volt. Mindeközben a GDP-arányos költségvetési hiány a Fitch becslése szerint tavaly csak 1,2 százalék volt, a teljes államadósság pedig 19,4 százalék.

A megfelelő makrogazdasági politika ügyében erős a politikai konszenzus Litvániában, a belpolitika időnkénti "érdessége" és "erősen személyekre összpontosító" jellege ellenére, áll a Fitch elemzésében.

A jelentés szerint a litván devizaadósi osztályzat felminősítést valószínűsítő pozitív besorolása az euróbevezetés kilátását tükrözi, jóllehet ennek időpontja a felgyorsuló infláció miatt az elmúlt egy évben bizonytalanná vált. Litvánia az összes többi maastrichti feltételt kényelmesen teljesíti, és az árstabilitásban elért eredményei is jók. Inflációja az elmúlt években nem érte el az euróövezeti jegybank által a jelenlegi valutaunióra meghatározott (2 százalékos) árstabilitási referenciaértéket sem, jóllehet az euróövezet hat éve maga is túllépi ezt a szintet, áll a Fitch elemzésében.

A cég szerint a litván inflációs kilátások mellett bizonytalan az is, hogy mennyi lesz (a három legalacsonyabb inflációjú tagállam átlagából számított) referenciaérték, amelyet a belépéshez teljesíteni kell, és az is, hogy Litvániának mekkora túllépést néznek el, ha e referenciát csak csekély mértékben haladja meg.

A Fitch Ratings az elemzés szerint mindazonáltal azzal számol, hogy Litvánia legkésőbb 2008 januárjában belép az euróövezetbe.

A minap a Financial Times is azt írta, hogy a magas olajárak alááshatják az euróövezet jövő évi keleti bővítési terveit. A londoni üzleti napilap EU-forrásokat idéző múlt hét eleji elemzése szerint jelenleg csak Szlovénia 2007. január 1-jei valutauniós csatlakozása tűnik bizonyosnak, mivel "Észtország és Litvánia egyelőre azért küzd, hogy a várhatóan 3 százalék körüli inflációs referenciaérték alá szorítsa drágulási ütemét".

A Fitch Ratings, amely az általa romlónak minősített magyar közfinanszírozási helyzetre hivatkozva decemberben a közepes befektetői "BBB plusz" szintre süllyesztette a magyar adósosztályzatot az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról, 2014-ben számít Magyarország euróövezeti csatlakozására.

Fotó: MTI
Egy év múlva a szlovének már benn lesznek

Szlovénia 2007-ben akár egyedül is bevezeti az eurót

Szlovénia tartja magát ahhoz a tervhez, hogy a jövő év január 1-jével csatlakozik az euróövezethez, tekintet nélkül arra, hogy ezt egyedül vagy más országok társaságában kell-e megtennie. A szlovén pénzügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint örülnének, ha Észtország és Lettország is velük tartana, de a saját áttérésük az euróra egyáltalán nem függ ettől.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsának soros elnöke, az osztrák pénzügyminiszter Karl-Heinz Grasser szerint a három ország közül csak Szlovéniának jók a kilátásai az euró jövő évi bevezetésére. A szlovén nemzeti bank szerint nem valószínű, hogy Szlovéniának - amely már tavaly teljesítette a maastrichti stabilitási követelményeket - különösebb nehézséggel kellene számolnia az euróra történő áttérésnél.