Gáztestvériségről álmodnak Dél-Amerikában

Vágólapra másolva!
Nagyra törő terveket kovácsolnak a gázellátás megoldására Dél-Amerika baloldali vezetői. Több ezer kilométeres gázvezetékkel kötnék össze Caracast Buenos Airesszel, hogy eljuttassák az olcsó venezuelai gázt az összes országba. A 10 000 kilométeres vezetékkel a dél amerikai kormányok függetleníteni akarják magukat az amerikai gazdasági befolyástól. Gazdasági szakértők szerint azonban a vezeték megépítése még az azt tervező országoknak sem áll érdekében.
Vágólapra másolva!

Függetlenítenék magukat az USA energetika befolyásától Dél-Amerika baloldali vezetésű államai. Hugo Chavez venezuelai elnök a héten Brazíliában jelentette be, hogy országa megegyezett Argentínával és Brazíliával egy nagyszabású vezetéképítésről. A gázvezeték megépítésétől várnak olcsóbb földgázt a baloldali vezetésű dél amerikai országok.

A vezeték a tervek szerint 10 000 kilométer lesz. A projekt költségvetése 17 és 20 milliárd dollár között lesz. A tervek meglehetősen nagyra törőek: a vezeték Caracastól kezdve áthaladna az amazóniai esőerdőn, keresztezné az Amazonast, így érne Buenos Airesbe. A gázvezetéknek leágazásai lennének Bolíviába, Paraguayba és Uruguayba. "A vezeték létfontosságú számunkra. Ez a dél-amerikai együttműködés kezdete" - jelentette ki Hugo Chavez venezuelai elnök.

Venezuela és Bolívia a két legnagyobb gázexportőr Dél-Amerikában. Szakértők szeirnt Bolíviának nem válna előnyére az együttműködés, mert a Chavez diktálta nyomott áron kellene gázt árusítani. A projekt nem mentes az ideológiától sem: Hugo Chavez ezzel az összefogással hirdet harcot az USA imperializmusa ellen.

Szakértők szerint az sem biztos, hogy a terv kivitelezhető: az amazóniai dzsungelen igen nehéz körülmények között lehet csak átvinni a vezetéket. "Alaszka nincs hatezer mérföldre az amerikai szárazföldtől, az utóbbi 25 évben mégsem épült vezeték. Egy áradás a dzsungelben sokkal rosszabb, mint a fagyos tundra" - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek George Baker energetika szakértő.