Eladási hullám sújtja a tokiói tőzsdét

Vágólapra másolva!
A szigetország értéktőzsdéjén a szerdai kereskedési napon olyan kínálati többlet alakult ki, hogy a tőzsde vezetősége a zárás előtt húsz perccel leállította a kereskedést.
Vágólapra másolva!

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 szerdán története egyik legnagyobb napi visszaesését könyvelte el, a szélesebb piacon pedig a részvények több mint 300 milliárd dollárral olcsóbbodtak a harmadik napja tartó eladási hullámban - ez nagyságrendileg annyi, mint Svédország egyévi hazai összterméke.

A részvények túlértékeltségétől megrettent befektetők szerdán minden korábbinál több eladásrendelést adtak fel, és mivel ez azzal fenyegetett, hogy meghaladja a tőzsde számítógép-rendszerének napi 4,5 millió megrendelés teljesítésére alkalmas kapacitását, a tőzsde vezetősége húsz perccel zárás előtt leállította a forgalmat. A leállításról előzetesen kiszivárgott hírek csak még dagasztották az eladási hullámot.

A 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója szerdán 464,77 pontos, azaz 2,94 százalékos veszteséggel 16 341,18 ponton zárt, 4,78 százalékkal az év végi értéke alatt.

Amennyiben az ügyészségi vizsgálat fényt derít arra, hogy a kedden valóságos botrányt okozó Livedoor társaság valóban megsértette a tőzsdei szabályokat, a részvények kivezetése válik szükségessé.

A technológiai szektorban az Intel vártnál gyengébb gyorsjelentése után folytatódtak a tömeges eladások, az óriási volumenben érkező megbízások a nap vége felé már komolyan veszélyeztették a rendszer teherbíróképességét. A nap vesztese a Softbank lett, a papírok napi limittel zuhantak.

Szerdán tőzsdezáráskor a dollár 115,62 jen volt Tokióban, 0,14 jennel drágább, mint kedden későn, és az euró 139,75 jen, 0,04 jennel olcsóbb a keddi későinél. A jen most a tokiói értéktőzsde zuhanása miatt gyengül, mert a piacon attól tartanak, hogy a külföldi alapok is megkezdik a tőkekivonást a japán részvényekből, további dollárkeresletet támasztva.

Az amerikai piacok zárása után közzétett kiábrándító gyorsjelentések, illetve a japán tőzsdei kereskedés lerövidítése megtette hatását Nyugat-Európában is, az indexek vastag mínuszban tartózkodnak. A frankfurti DAX 1,5, a párizsi CAC40 1,2, a londoni FTSE pedig 1,1 százalékkal értékelődött le szerda délelőtt.