A chilei elnök erős gazdaságot vesz át

Vágólapra másolva!
Ricardo Lagos chilei elnök, aki hamarosan átadja székét a múlt hét végi választásokon nyertes Michelle Bachelet asszonynak, kedden azt mondta, hogy az ország idén 6 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, köszönhetően elsősorban a hazai kereslet és a beruházások erőteljes növekedésének.
Vágólapra másolva!

Chile gazdasága tavaly is körülbelül 6 százalékkal bővült, miként 2004-ben is, nem utolsó sorban a nyersanyagok, köztük a legjelentősebb chilei exportcikk, a réz árának emelkedésétől. Egyes elemzők szerint valószínűbb, hogy a tavalyi növekedés az 5,5 százalékhoz állt közelebb - írja a Népszabadság.

A chilei peso árfolyama a múlt év során érezhetően erősödött az amerikai dollárhoz képest, bár a chilei központi bank szerint a folyamat nem lesz tartós, aminek jelei már tapasztalhatók voltak a közelmúltban, a jegybanki intervenciót követelő exportőrök némi megnyugvására.

A szocialista Michelle Bachelet vasárnap nyerte meg a chilei elnökválasztást, akkor Ricardo Lagos távozó elnök telefonon gratulált leendő utódának.

Az 54 éves Bachelet az 1980-ban létrehozott balközép pártszövetség negyedik államfője lesz. Lagos kormányában két ízben is betöltött miniszteri tisztséget: az egészségügyi, illetve a védelmi tárcát vezette.