A cukor 24 éves csúcsra drágulhat

Vágólapra másolva!
A cukor 24 éves csúcsot dönthet hamarosan piaci szakértők szerint. A londoni kereskedésben a cukor pénteken kilenc és fél éves csúcson zárt, 356-375 dolláron tonnánként. A világpiacon további árnövekedést várnak, ugyanakkor a megtermelt mennyiség is növekszik majd.
Vágólapra másolva!

A londoni LIFFE határidős piacon hétfőn alig változva nyitott a fehércukor márciusra, miután pénteken tonnánként 356-375 dolláron zárt, kilenc és féléves csúcson. A cukor a növekvő etanolkereslet miatt drágul, mondták kereskedők, többen nem zárnak ki 24 éves árcsúcsot sem rövidesen.

Megjegyzik, hogy az Egyesült Államok délkeleti termőterületein igen gyenge a cukornádtermés az őszi hurrikánok és a mostani fagykárok miatt. A finomított cukor azonnali ára ősszel megkétszereződött az Egyesült Államokban a szabadpiacon, és az amerikai mezőgazdasági minisztérium decemberben már emelte az idei, azaz 2006-os importkvótát.

2005-ben 35 százalékkal növekedett a cukor világpiaci ára éves összevetésben. Az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) globálisan idénre is drágulást, ugyanakkor is növekvő termést vár. A FAO szerint a világ cukortermelése idén elérheti a 147,8 millió tonnát.

MTI/[origo]