A Fitch reálisnak tartja a 2010-es cseh eurót

Vágólapra másolva!
A csehek időben vannak a 2010-es euróbevezetéshez a Fitch szerint. A Fitch megerősítette az ország augusztusban kapott jó osztályzatait. Az elemzés szerint a csehek figyelemreméltó makrogazdasági teljesítmény értek el.
Vágólapra másolva!

Megerősítette szerdán az elsőrendű befektetői szuverén cseh adóskockázati osztályzatokat a Fitch Ratings, amely szerint Csehország időben van ahhoz, hogy teljesítse a 2010-es eurócsatlakozáshoz szükséges követelményeket. A hitelminősítő szerint ugyanakkor a közfinanszírozási helyzet, jóllehet erősödött az elmúlt néhány évben, továbbra is az adóskockázati besorolás fő korlátozója és lefelé ható kockázati

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdai londoni közleménye szerint a megerősítés a hosszú futamú deviza- és beladósság "A", illetve "A plusz" osztályzataira, valamint az "F1" szintű rövid távú besorolásra és az "AA mínusz" besorolási országplafonra vonatkozik. eleme.

Ez utóbbi a hitelminősítő néhány éve bevezetett osztályzati módszere, amely lehetővé teszi, hogy a kelet-európai országokban működő, külföldi stratégiai tulajdonban lévő kereskedelmi adósság-kibocsátók működési országuk szuverén adósosztályzatánál legfeljebb két szinttel magasabb besorolást kaphassanak, tükrözve, hogy esetleg jobb a tőkepiaci megítélésük, mint azé az országé, amelyben működnek.

A szerdai londoni Fitch-elemzés szerint folytatódik Csehország "figyelemreméltó makrogazdasági teljesítménye", amelynek alapján a cég augusztusban egy fokozattal a jelenlegi szintre emelte a cseh adóskockázati osztályzatokat. A hitelminősítő annak idején a robusztus gazdasági növekedés kilátására, a Nyugat-Európához történő gyors felzárkózásra, az erős külső fizetési helyzetre és a közfinanszírozási rendszer vártnál jobb teljesítményére hivatkozva javította fel a cseh besorolásokat. A szerdai londoni közlemény szerint azonban egyelőre nem indokolt az augusztusban felminősített osztályzatok további emelése.

A cég szerint a nyári választások után is bőséges mozgástere lesz az új kormánynak ahhoz, hogy a hiányt 2008-ra a 3 százalékos maastrichti felső referenciaérték alá szorítsa, ami - ha ez marad a hivatalos cseh célkitűzés - lehetővé teszi a 2010-es euróövezeti csatlakozást. A költségvetési kilátásokat ronthatja, ha a választások után gyenge kisebbségi vagy koalíciós kormány alakul, vagy ha az ország túl agresszív adóreformba kezd, áll a jelentésben.

Az elemzés szerint a cseh gazdasági növekedés tavaly elérhette a 4,9 százalékot, a 2003-2005 közötti növekedési átlag 4,3 százalék volt az euróövezeti 1,4 százalékkal szemben, a cseh külkereskedelem - 1991 óta először - 2005-ben valószínűleg többlettel zárt, a folyómérleg-hiány pedig becslések szerint a GDP-érték 2,7 százalékára zsugorodott a 2000-2004-es évek 5,5 százalékos átlagáról.

Az "A" szintű, elsőrendű cseh adóskockázati besorolás két fokozattal haladja meg a decemberi leminősítés után Magyarországra érvényes, "BBB plusz" hosszú távú devizaadósi osztályzatot. A múlt havi visszaminősítés után a Fitch térségi igazgatója Londonban azt mondta, hogy a ház alapeseti forgatókönyvként 2014-re valószínűsíti az euró magyarországi meghonosítását.