A lengyel központi bank sem akar euró-céldátumot

Vágólapra másolva!
A központi bank sem támogatja, hogy euró bevezetési céldátumot állapítsanak meg Lengyelországban. A monetáris tanács egyik tagja szerint az országnak egyelőre inkább a konvergencia-programra kell koncentrálnia a céldátum kijelölése helyett. A piac kedvezően fogadta Zyta Gilowska pénzügyminiszter kinevezését. Az Európai bizottság egyelőre nem figyelmezteti Lengyelországot a magas hiány miatt, mert az ország még jó darabig nem tervezi a belépést a monetáris unióba.
Vágólapra másolva!

Lengyelországnak az euróövezeti feltételek teljesítésére és a gazdasági konvergenciára kell figyelnie, ez fontosabb, mint céldátumot adni az euró bevezetésére, mondta a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja kedden. "Nem hiszem, hogy valamiféle határidő megnevezése önmagában meghatározná a folyamatot, hiszen a lényeg a gazdasági kiigazítás, nominálisan és reálisan egyaránt" - mondta Dariusz Filar tanácstag, kedden az egyik lengyel rádiónak nyilatkozva.

Az új lengyel pénzügyminiszter, Zyta Gilowska hétfőn azt mondta: támogatja az euró bevezetését, amilyen gyorsan lehetséges, de csak akkor, ha a lengyel gazdaság már kész erre.

A lengyel kormány egyébként a jövő hétre halasztotta az euró bevezetésével kapcsolatos tervek megvitatását, hogy időt adjon az újonnan kinevezett pénzügyminiszternek, Zyta Gilowskának a dokumentum tanulmányozására. Az előző pénzügyminiszter, Teres Lubinska által készített programot eredetileg a keddi kormányülésen akarták megvitatni.

Új, 43-havi csúcsot döntött a lengyel zloty hétfőn az euróhoz képest: a piac így üdvözölte a reformszelleműnek tartott Zyta Gilowska hétvégi pénzügyminiszteri kinevezését.

A zloty közel egy százalékkal erősödött, 2002. június óta a legmagasabbra, miután Gilowskát - a liberális Polgári Platform volt vezetőjét - a korábbi pénzügyminiszter, Teresa Lubinska helyére kinevezték. A zloty hétfő reggel 3,7720/euró volt, a pénteki késői 3,8080/euró után. A dollárhoz viszonyított árfolyam 3,1143 volt hétfő reggel, a pénteki késői 3,1380 után.

A zloty az idei évet 2 százalékos erősödéssel kezdte a múlt héten az euróhoz, és 5 százalékos gyarapodással a dollárhoz képest, az általános feltörekvő piaci jó hangulat közepette, ugyanakkor némi aggodalmat kelt elemzők körében az, hogy kétségessé vált: a kormány képes lesz-e tartani 30,5 milliárd zlotys (9,7 milliárd dollár) idei hiány-előirányzatát.

Novemberben a zloty még meredeken esett, mert az új kormányfő ugyan első ígéreteiben megkurtította az idei hiánycélt, ám az akkori, első pénzügyminisztere, Teresa Lubinska egyszer csak kijelentette, hogy ő 1-2 milliárd zlotyval növelné a deficitet, majd a kormányfő további nyilatkozatai is arra vallottak, hogy a miniszterelnök maga sem veszi túl szigorúan - a szigort. Eleve közölte ugyanis, hogy az euró bevezetését vagy bevezetése dátumának kijelölését a jelen négyéves parlamenti ciklusban nem tervezi, szerinte nincs is szükség időpontok kitűzésére. Ily módon az euró bevezetésének kényszerét kiiktatta a deficitpolitika korlátai közül.

A BNP Paribas befektetési feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint a lengyel kormány gazdaságpolitikája "egyszerűen összefoglalható: 2013 előtt nincs euró, az ESA95 alapon számolt államháztartási hiány 2009-ig a GDP-érték 4,0-4,5 százalékára emelkedik".

Az Európai Bizottság novemberben a GDP-hez képest 3,6 százalékos államháztartási hiányt valószínűsített Lengyelországnak tavalyra az áprilisban jósolt 1,9 százalék helyett, idénre 3,6 százalékos hiányt vár a bizottság a korábban jósolt 2,4 százalék helyett, jövőre 3,4 százalékos a jóslata. A bizottság azonban nem figyelmeztette Lengyelországot súlyosabb következményekre, mert a lengyel kormány nem tervezi az euró hamaros bevezetését.