Bulgária nem fizetne többet az orosz gázért

Vágólapra másolva!
Bulgária visszautasította a Gazprom orosz gázmonopólium áremelési törekvéseit. A bolgár energiaügyi miniszter szerint ugyanis a 2010-ig érvényes szerződésük nem ad lehetőséget az árak módosítására.
Vágólapra másolva!

A Gazprom jelenleg a Bulgáriának szállított földgáz jó részét a piacinál alacsonyabb áron adja, figyelembe véve azt, hogy Bulgárián keresztül megy az orosz földgáz Törökországba, Görögországba és Macedóniába.

Bolgár hivatalos források szerint a Gazprom azt akarja elérni, hogy változtassák meg az érvényben lévő tranzit megállapodást úgy, hogy a Gazprom készpénzben kifizeti a tranzitdíjat, és Bulgária az összes gázért piaci árat fizet.

"A tranzit megállapodás módosítását célzó követelés Bulgária számára elfogadhatatlan" - jelentette ki pénteken Rumen Ovcsarov energiaügyi miniszter, utalva arra, hogy a szerződés 2010-ig érvényes, nincs benne olyan záradék, amely lehetőséget adna az árak módosítására.

Ugyanakkor egy magát megnevezni nem kívánó Gazprom illetékes azt nyilatkozta, nem tud arról, hogy a vállalat felül akarná vizsgálni a megállapodást.

A Gazprom jelenleg gázban fizeti a bolgár tranzit árát, 1000 köbméterenként 83 dollár körüli árnak megfelelően, míg Bulgária a tranziton kívüli gázt 257 dollárért vásárolja. A Gazprom viszont azt szeretné elérni, hogy a jövőben a tranzitért is pénzben fizessen, és egységesen 258 dollár legyen az orosz gáz ára mindkét szerződésben.

Bulgária a Gazpromtól szerzi be földgázszükségeltének 97 százalékát, a Bulgargaz tavaly 2,85 milliárd köbméter földgázt importált, és 13,5 milliárdot továbbított Görögországba, Törökországba és Macedóniába.