Kína a negyedik gazdasági hatalom a világon

Vágólapra másolva!
Kína a világ negyedik gazdasági hatalmává nőtte ki magát, már csak az Egyesült Államok, Japán és Németország előzi meg. A kisvállalatokat és a szolgáltatásokat a korábbinál pontosabban felölelő felmérésből kiderül, hogy az ország gazdasága a korábban feltételezettnél akár 20 százalékkal nagyobb.
Vágólapra másolva!

A korábban feltételezettnél jóval nagyobb a kínai gazdaság. A pontos adatokat a kínai statisztikai hivatal valószínűleg kedden hozza nyilvánosságra, de részletek már korábban nyilvánosságra kerültek - írja a dpa hírügynökség hétfőn. Kimutatták azt is, hogy a gazdaság sokkal inkább a fogyasztásnak, mintsem a beruházásoknak köszönhetően növekedett.

A korábbi adatok alapján Kína a világ hatodik gazdaságának számított a GDP nagysága alapján, az első három helyezett és még Nagy-Britannia és Franciaország mögött.

A kínai statisztikai szakembereket a Világbank látta el módszertani tanácsokkal. A statisztikai mérési módszer módosítására azért volt szükség, mert a szolgáltatások nagy részét végző kisvállalkozások teljesítményét eddig alulbecsülték. Ezek valóban a ténylegesnél lényegesen alacsonyabb bevételt vallanak be, adóelkerülési célból. A szürke gazdasági zónákat azonban a tíz évvel ezelőtti első gazdasági cenzushoz képest ma már sokkal jobban fel lehet mérni.

A még hivatalosan meg nem erősített sajtójelentések szerint a feltárt gazdasági többletteljesítmény 206-240 milliárd euróra becsülhető.

Kína idei, több mint 9 százalékos gazdasági növekedése a korábban feltételezettnél kisebb mértékben támaszkodott a beruházásokra. A beruházások aránya a GDP-hez való hozzájárulásban eszerint 37 százalékra csökkent 45 százalékról. Kína gazdasága Japán vagy Dél-Korea gazdaságának egy korábbi fejlettségi szakaszát tükrözi.

A kínai gazdaság az újraértelmezett adatok szerint tehát egyáltalán nem szenved makrogazdasági szinten túlkínálattól, és nincs kitéve a megtorpanás veszélyének. Sokkal inkább lendületes gazdasági növekedés elé néz középtávon.