Rekordnyereség a napenergia-cégeknél

Vágólapra másolva!
Világszerte jelentősen növekszik a megújítható energia iránti igény, ezért rohamosan bővül a nap- és szélenergia-berendezéseket gyártó cégek bevétele, nyeresége, részvényeinek árfolyama. A kockázati tőke is egyre inkább érdeklődik e befektetési lehetőségek iránt.
Vágólapra másolva!

Európában a német cégek járnak az élen a napenergiát hasznosító berendezések gyártásában: legutóbb a frankfurti tőzsdén jegyzett Conergy közölte, hogy a harmadik negyedévben 100 millió euróra nőtt az árbevétele az egy évvel korábbi 49,9 millióról, adózott eredménye 3,2 millió euróról 3,5 millióra emelkedett. A cég megerősítette az idei évre vonatkozó előrejelzést: árbevétele 500 millió euróra növekszik a tavalyi 285 millióról, az adózott eredmény 11 millióról 27 millióra nő.

Felfelé módosította Németország vezető napelem-gyártója, a Solarworld idén várható eredményét: az adózott eredmény várhatóan a tavalyi duplájára, 40 millió euróra nő, az árbevétel több mint 50 százalékkal 300 millió euróra emelkedik.

A nagy keresletnek köszönhetően folyamatosan növekszik a német napenergia-cégek részvényeinek az árfolyama a frankfurti tőzsdén, az árak már szinte képtelen magasságokban vannak a tényleges teljesítményhez képest. A spekuláció az ár/nyereség arányt 77,9-szeresre tornászta fel a Solarworld részvényénél, és 67,5-szörösre a Conergynél, miközben a hagyományos energiaszolgáltatóknál ez lényegesen alacsonyabb: az E.On-nál 11,1-szeres, az RWE-nél 13,6-szoros.

A kockázati tőke is egyre élénkebben érdeklődik az alternatív energia, a tiszta technológiák, alapanyagok iránt. Az amerikai Cleantech Venture Network kutatóintézet szerint az idén az Egyesült Államokban a környezetet kevésbé károsító technológiák finanszírozásába a kockázati tőke 7 százaléka fog áramlani a 2001-es 2 százalék helyett. A vállalatok a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében egyre inkább keresik a környezetbarát technológiákat, az alternatív energiaforrásokat.