Megegyezett a textilvitában az USA és Kína

Vágólapra másolva!
Kína a jövő évtől fokozatosan növelheti textilexportját az Egyesült Államokba, 2008-ig az emelkedés legfeljebb 16 százalék lehet, az idei évre megállapított növekedésen felül. Ebben egyezett meg az Egyesült Államok és Kína több hónapja tartó textilvitájában.
Vágólapra másolva!

Kína a jövő évtől fokozatosan növelheti textilexportját az Egyesült Államokba, 2008-ig az emelkedés legfeljebb 16 százalék lehet, az idei évre megállapított növekedésen felül. Ebben egyezett meg az Egyesült Államok és Kína a több hónapja tartó textilvitájában, amely az után robbant ki, hogy Washington szerint január eleje - a kvótarendszer megszűnése - óta Kína textildömpinget alkalmaz.

Az új megállapodás - amely Rob Portman amerikai kereskedelmi megbízott és Bo Hszi-laj kínai kereskedelmi miniszter tárgyalásai nyomán született - előirányozza, hogy Kína textilexportját jövő január 1-től 8-10 százalékkal növelheti, majd 2007-ben 12,5 százalékkal és 2008-ban 15-16 százalékkal.

A szabályozandó termékeket 34 csoportba sorolták. A megállapított növekedési százalékok azon a 7,5 százalékon felül érvényesek, amelyet az Egyesült Államok korábban rögzített az idei évre.

A kínai textilárukra vonatkozó behozatali kvóta év eleji megszüntetése óta erősen emelkedett az USA-ba irányuló kínai export. Az amerikai kormány a termelők nyomására - az idén 31 textilgyár zárt be az Egyesült Államokban - elrendelte, hogy a kínai textilimport idei évi növekedése nem haladhatja meg a 7,5 százalékot.

Kína a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) történt 2001-es felvételekor beleegyezett, hogy a kvótarendszer 2005. január eleji megszüntetését követően az egyes országok védőkorlátozásokat vezethetnek be a kínai textil- és ruházati exportra, ha az piaczavaró mértéket ér el.

Tavaly Kína 95 milliárd dollár értékben exportált textilipari termékeket, és ezzel 20 százalékos részesedést ért el a világpiacon. A mennyiségi korlátozások megszűnésével ez az arány hamarosan elérheti az 50 százalékot. 2002 óta Kína textilpiaci részesedése a világon egyes textiltermékek esetében 9 százalékról 65 százalékra nőtt.

Az Európai Unió június 10-én egyezett meg Kínával a textilipari termékek importjának új szabályozásáról: a kínai uniós textilexport engedélyezett éves növekedési rátáit 10 textil- és ruházati termékcsoportban - az egyes kategóriáktól függően - 8-12,5 százalék között hagyták jóvá.

A megállapodást követően azonban kiderült, hogy az európai textilkereskedők rendeléseikkel már régen túllépték az új szabályozásban szereplő mennyiségeket, és az európai kikötőkben közel 80 millió darab, mintegy egymilliárd euró értékű, a beviteli kvótákon felüli kínai textiltermék halmozódott fel.

Az EU és Kína képviselői végül szeptemberben állapodtak meg az áruk felszabadításában azzal, hogy a raktárokban lévő áru fele idei extrakontingens keretében juthat majd be az EU területére, a másik fele a jövő évi kvóta terhére. Ugyanakkor mód nyílik egyes áruféleségek más termékkvóták rovására történő elszámolására is.