Továbbra sem nyúlt a kamathoz az EKB

Vágólapra másolva!
Nem emelte meg az alapkamatot az Európai Központi Bank. A kamat jelenleg két százalékos szinten áll. A kamatdöntés - az inflációs folyamatok ellenére - megfelel a várakozásoknak. A szakértők többsége legfeljebb 2006-ra vár kamatemelést.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank a 2 százalékos szinten hagyta csütörtökön az irányadó kamatot. A kamatszint 2 és fél éve ezen a szinten áll, legutóbb az EKB 2003 júniusában határozott egy fél százalékpontos mérséklésről.

A döntés megfelel a szakértők várakozásának annak ellenére, hogy a közelmúltban több EKB-illetékes aggodalmát fejezte ki az infláció gyorsulása miatt, és ebből egyes szakértők arra következtettek, hogy a 12 tagú eurózónában az euró megerősödött annyira, hogy a gazdaságok megbirkózzanak a magasabb kamat hatásával. A DowJones által megkérdezett 45 szakértő közül 19 csak 2006 első negyedének vége felé vár kamatemelést.

A jelek szerint az EKB egyelőre nem tekinti a gazdasági növekedést elég gyorsnak ahhoz, hogy bevesse a kamatfegyvert. Az eurózónában az év második negyedévében a növekedés üteme 1,1 százalékkal haladta meg a 2004 év második negyedévének növekedési ütemét. Októberben a magasabb olajárak hatására gyorsult az eurózónában a infláció, az Eurostat becslése szerint 2,5 százalékot ért el, meghaladva az EKB 2 százalékos inflációs küszöbét.