Kamatemelést várnak az EKB-tól

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül kamatemelést jósolnak az EKB-nál londoni elemzők. Az Unió jegybankja csütörtökön változatlanul hagyta az alapkamatot. Az elemzők az inflációs helyzetre hivatkozva jósolnak kamatemelést az EKB-nál.
Vágólapra másolva!

Londoni elemzések szerint most már rövid időn belül elszánja magát több mint két éve mozdulatlan alapkamatának emelésére az euróövezeti jegybank (EKB), és a várt szigorítás bizonyos mértéken túl ronthatja a négy közép-európai EU-gazdaság finanszírozási kilátásait.

Az EKB csütörtökön - a piaci konszenzusnak megfelelően - változatlanul hagyta a 2003 júniusa óta 2,00 százalékon álló irányadó rátáját, a változó kamatú repotenderhez rendelt kéthetes refinanszírozási kamatminimumot, amelyen a kereskedelmi bankok repoigényeit elfogadja.

A Barclays Capital, a City egyik vezető befektetési háza azonban csütörtöki feltörekvő piaci elemzésében 40 százalékos esélyt jósolt annak, hogy az euróövezet központi bankja már decemberben kamatot emel. Ha ez csak negyed százalékpontos emelés lesz, attól a közép-európai négyek - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - adósságpiacán aktív konvergencia-alapok portfolió-beáramlásai még valószínűleg élénk ütemben emelkedhetnek, nagyobb mértékű EKB-szigorítás azonban már "kétségtelenül fájna" ennek a térségnek, áll a Barclays Capital elemzésében.

Az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző cég, a Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) is azt jósolta a kamatot változatlanul hagyó csütörtöki EKB-döntés után, hogy az egyelőre tartós mozdulatlanság ellenére "most már nagyon valószínű" egy rövid időn belüli euróövezeti kamatemelés, mivel a valutauniós gazdasági adatok az elmúlt hónapokban mind erőteljesebbé váltak, miközben at infláció gyorsult.

A Moody's Investors Service londoni elemzése szerint vannak arra utaló jelek, hogy a majdani német nagykoalíciós partnerek megállapodhatnak az áfa 16 százalékról 18 százalékra emelésében, és ebben a helyzetben a német szakszervezeteknek nem marad egyéb lehetőségük, mint nagyobb béremelés követelése. A nemzetközi hitelminősítő szerint bármely nyomásemelkedés a bérfronton jó eséllyel cselekvést igényelne az EKB részéről, mégpedig "inkább előbb, semmint utóbb".