Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar

Vágólapra másolva!
Az Unióban legálisan munkát vállaló magyarok közül a legtöbben Ausztriában dolgoznak. Több mint 15 ezren vállalnak itt munkát, emellett sok magyar dolgozik Németországban Nagy-Britanniában és Írországban. Összesen mintegy 45 ezer magyar állampolgár vállal munkát a régebbi EU-tagállamokban. A magyarok a statisztika szerint kevésbé mozgékonyak a többi újonnan csatlakozott tagállam munkavállalóihoz képest.
Vágólapra másolva!

Európai Unió tagországaiban legálisan munkát vállaló magyarok közül a legtöbben, 15 665-en Ausztriában dolgoznak az európai foglalkozatási szolgálat (Eures) szerint. A második helyen Németország áll - itt 11 269 magyar dolgozik hivatalosan, Nagy-Britanniában 6 900, Írországban 3 160, Olaszországban 2 143. Összességében 45 ezer magyar vállal legálisan munkát külföldön, de számuk ennél legalább háromszor ekkora, mert Magyarországon nincs hivatalos nyilvántartás azokról, akik elhagyják az országot.

Október elején a Foglalkoztatási Hivatal EURES menedzsere arról tájékoztatott, hogy az új európai uniós tagállamok közül a lakosság számához viszonyítva a legkevesebben a magyarok dolgoznak a szabad munkavállalást biztosító Egyesült Királyságban. A 2004 májusa és 2005 júniusa közötti időszakban az új tagállamok munkavállalói közül több mint 230 ezren regisztráltatták magukat az Egyesült Királyságban, ebből 6 900 volt a magyar.

Az egyes új tagországok lakosságszámához viszonyítva a magyarok képviseltetik magunkat itt a legkisebb számban. A regisztráltak csaknem fele lengyel volt, ezt követte a litvánok 34 ezres, a szlovákok 25 ezres, a lettek 17 ezres létszáma. A régi tagállamok közül még két ország, Írország és Svédország biztosít teljesen szabad munkavállalást. A magyar munkavállalók száma ebben a két országban is igen alacsony. Írországban például 2004 májusa és 2005 júliusa között mintegy 120 ezren regisztráltatták magukat az új tagállamokból, ebből mintegy 3.400 volt a magyar. A regisztráltak fele itt is lengyel volt, a litvánok száma elérte a 23 ezret, a letteké a 11 ezret, a szlovákoké a 10 ezret.

Litvánok azért vállalnak ilyen nagy számban munkát Írországban, mert a csatlakozásra Írország készítette fel a balti államot, számos közös szakmai programmal. Svédországban összességében is jóval kevesebben vállaltak munkát az új tagállamokból. A 2004 májusa és 2005 áprilisa közötti adatok szerint a regisztráltak száma 6 ezer volt, ebből 270 a magyar. A regisztráltak fele itt is lengyel volt, a litvánok száma elérte a 970-et, az észteké a 490-et, a letteké a 380-at.