Moody's: javuló kelet-európai adósminőség

Vágólapra másolva!
Meredek ütemben javul a kelet-európai vállalati szektor adósi minősége, azzal együtt is, hogy szuverén felminősítés a térségben alig történik az idén, áll a Moody's Investors Service negyedéves felmérésében.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott térségi elemzése szerint az idei harmadik negyedévben 15 kelet-európai kereskedelmi adósságkibocsátó osztályzata módosult; ebből 14 volt a felminősítés. Ezzel az év eleje óta összesen 44 kelet-európai adósosztályzati módosítás történt a Moody's listáján, "figyelemreméltóan jó" mérleggel: 42 felminősítésre mindössze két osztályzatrontás jutott, áll az összesítésben. Tavaly egész évben összesen 44 felminősítést jelentett be a cég a térségben.

A Moody's szerint a kelet-európai vállalati adósminősítési javulást lendülete annak ellenére sem lanyhult jelentősen, hogy az idei első negyedév óta nem volt a térségben szuverén adóskockázati felminősítés.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a kereskedelmi adósságkibocsátók adósosztályzatának felső határa annak az országnak a szuverén adósi besorolása, amelyben működnek. Mindazonáltal ez a gyakorlat kezd megdőlni: a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő már alkalmaz egy úgynevezett külön, a szuverén osztályzatnál magasabb országplafont az olyan, főleg külföldi stratégiai befektetők tulajdonában lévő kelet-európai cégadósoknak, amelyek tőkepiaci hozzáférése és adóskockázati profilja jobb, mint azé az országé, amelyben központjuk van.

A Moody's az idén a kelet-európai szuverén adósok közül Szlovákiát minősítette fel, még januárban, az addigi "A3"-ról "A2"-re; ez más hitelminősítők gyakorlatában "A mínusz"-ról "A"-ra történő felminősítést jelent. A hitelminősítő akkori indoklása szerint a szlovák kormány által keresztülvitt jelentős szerkezeti reformok révén az országban Közép- és Kelet-Európa egyik legerősebb üzleti környezete jött létre, amely komoly mennyiségű működőtőkét vonz.

A Fitch Ratings éppen a múlt héten emelte a magyar szuverén adósosztályzat (A mínusz) fölé Szlovákiáét - "A mínusz"-ról "A"-ra -, azzal az indokkal, hogy az ország a "figyelemreméltó" költségvetési reformok révén "legkésőbb" jövőre az euróövezet előtti átváltási mechanizmus (ERM-II.), 2009-ben pedig az euróövezet tagja lesz.

A Moody's új elemzése szerint az idei lesz valószínűleg az egyik legjobb éve Kelet-Európának adósminősítési szempontból.